Tisdag 18 Maj
Stockholm

Statens nya inkomstkälla: Avgift för ungdomars lan-spelande

Gamingcentrumen får betala upp till 35 000 kronor.
1 av 3
Gamingcentrumen får betala upp till 35 000 kronor. Foto: SCANPIX
Lotteriinspektionen skiljer på gamingcenter och internetkaféer.
2 av 3
Lotteriinspektionen skiljer på gamingcenter och internetkaféer. Foto: SCANPIX
Datorfestivalen Dreamhack kommer dock inte omfattas av tillståndsplikten.
3 av 3
Datorfestivalen Dreamhack kommer dock inte omfattas av tillståndsplikten. Foto: SCANPIX

Radiotjänsts införande av en datoravgift har fått massiv kritik. Nu står det klart att även Lotteriinspektionen har hittat en ny inkomstkälla. Man har siktat in sig på datorspelshallar – som krävs på både tillstånd och avgift.

– De har kommit hit och i princip hotat med att stänga ner stället om vi inte går med på det här, säger Erik de Basso, ekonomiansvarig på spelhallen Inferno Online, till Nyheter24.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Dreamhack går säkert

Den populära datorspelsfestivalen Dreamhack i Jönköping kommer inte att omfattas av tillståndsplikten. 

– Tanken är inte att det här ska drabba ungdomar som hyr en lokal eller Dreamhack där man tar med sig egna datorer och arrangören bara tillhandahåller ett nätverk. Det är inte arrangörerna som ställer ut datorerna, säger Johan Röhr.

Fredrik Nyström, presstalesperson för Dreamhack, förklarar att företaget inte har någon åsikt i frågan.

– Vi följer det här noga men anser inte att vi är berörda i dagsläget. Men anser någon myndighet att vi ska betala så gör vi ju det. Vi anpassar oss till de lagar och förordningar som finns i de länder vi har affärer i.

"Det är dags att inse att ni inte hänger med"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson har skrivit en kolumn om Radiotjänst, Lotteriinspektionen och att inte hänga med i utvecklingen.

Läs den här: Det är dags att inse att ni inte hänger med - innan det är för sent.

STOCKHOLM. I takt med att allt fler tar del av public service via nätet införde Radiotjänst en avgift för hushåll med datorer och surfplattor. Något som blev rejält uppmärksammat och många menade att de köpt sina datorer för andra ändamål än att titta på teve och därför bör slippa den obligatoriska avgiften. 

Nu har även Lotteriinspektionen börjat att se över möjligheterna att ta betalt för spel på nätet. En ändring av automatspelsförordningen gör nämligen gällande att datorspel i lan-miljö, som till exempel World of Warcraft, är att likställa med flipperspel och Jack Vegas-maskiner.

Inferno Online i Stockholm, som enligt egen utsago är världens största datorspelshall, blev enligt IDG nyligen den första gaminghallen i Sverige att granskas av Lotteriinspektionen. Inferno Online fick ansöka om tillstånd och tvingades betala en avgift på 30 000 kronor.

Rasar: "Så är det fan inte"

Erik de Basso, ekonomiansvarig på Inferno Online, är förbannad över beslutet

– Problemet är att Lotteriinspektionen skjuter från höften. De vet inte ens själva vad som gäller. De har kommit hit och i princip hotat med att stänga ner stället om vi inte går med på det här. På sin hemsida fick de det att låta som att vi ansökt utav egen fri vilja – så är det fan inte, säger han till Nyheter24.

Vanliga internetkaféer kommer inte att behöva tillståndet utan det är endast datorhallar som erbjuder spel i "lan-miljö". Hur Lotteriinspektionen ska kunna kontrollera om kunderna läser sina mejl eller spelar på företagens datorer är oklart för både företagen och Lotteriinspektionen.

– Ja, det är ju lite luddigt. Vad ska man säga...det är så att om du ställer ut datorer som är särskilt iordningsställda för spel så omfattas det av tillståndsplikten. Vanliga internetkaféers datorer är inte särskilt iordningsställda för spel, säger Johan Röhr, Lotteriinspektionens chefsjurist till Nyheter24.

Hur drar ni den gränsen?

– Det har inte domstolen sagt. Det är mer "så här är det", det följer av sammanhanget. Jag skiljer på vad jag tycker är ett internetcafé och ett gamingcenter. Kan du gå in och spela spelen och om de är särskilt iordningsställda för att man ska komma åt spelen då blir det tillståndsplikt. Sedan kan man gilla det eller inte, det är så domstolen resonerat. 

Den lag som Lotteriinspektionen lutar sig mot är en så kallad skyddslagstiftning som är till för att skydda ungdomar. Likadant som myndigheten sköter kontrollen av arkadhallar ska de nu sköta kontrollen av datorspelshallar. Det innebär att myndigheten bland annat kontrollerar att lokalen är i bra skick och har brandskydd. Det innebär också att Lotteriinspektionen kan sätta åldersgränser för spelhallarna.

"Man får tycka vad man vill"

På sin hemsida skriver Lotteriinspektionen att tillsynen kommer att "utökas framöver". De Basso menar att myndigheten går i Radiotjänsts fotspår och att de "passerat alla anständiga gränser".

– De har siktat in sig på oss eftersom vi är störst. När de tvingat oss kommer de att gå vidare med andra, säger de Basso.

– Man får jättegärna tycka att lagstiftningen är skräp och dålig, men nu får vi leva efter den, säger Röhr.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela