Förra veckan träffade Nyheter24 en talesperson för Tankafetast i all hemlighet på Arlanda.
1 av 2
Förra veckan träffade Nyheter24 en talesperson för Tankafetast i all hemlighet på Arlanda. - Foto: Nyheter24
Tankafetast ville hjälpa Undertexter efter polisrazzian.
2 av 2
Tankafetast ville hjälpa Undertexter efter polisrazzian. - Foto: Faksimil / Montage

"Vi är inte rädda för Antipiratbyrån"

I skuggan av fildelningen har streamingsajter kunnat arbeta i tystnad och växa. Men kanske är det på väg att förändras när antipirater till och med slår till mot undertextsajter? Nyheter24 har intervjuat en talesman för Dreamfilm.se


30 000 "gilla"

Storleksmässigt har Dreamfilm i veckan passerat 30 000 "gilla"-markeringar på Facebook. Besökarantalet är något oklart men enligt "Dreamfilm 4ever" är varje ny film välbesökt.

– När vi lägger upp en ny film brukar den få 75 000 klick på en dag, säger han.

STOCKHOLM. Razzian mot Undertexter har fått gränserna att förflyttas på nätet. Fler och fler sajter som befinner sig i en oklar juridisk position har blivit oroliga över situationen och vissa har till och med lagt ned – som konkurrenten Swesub.nu.

En kategori sajter som det skrivits en hel del om är streamingsidorna. En av de som tidigare hotats med att dras inför rätta och tillfälligt lagt ned är Dreamfilm.

– Vi gör inget olagligt, vi samlar ihop länkar till filmer från andra ställen, säger talesmannen "Dreamfilm 4ever" till Nyheter24.

Deras verksamhet går ut på att erbjuda gratis streaming av filmer, många av dem med svenska undertexter.

– Vi försöker ha filmer alla tycker bra om.

Lades ned – tillfälligt

Men i oktober 2012 kom det ett brev – från Antipiratbyrån. De hotade med att ta till rättsliga medel för att stänga ned sajten. Så då la teamet själva ned verksamheten, men bara tillfälligt. Det var när sajten kom upp igen för ett halvår sedan som "Dreamfilm 4ever" kom in.

– Jag är talesman, min roll är bland annat att prata med media, säger han.

När det gäller den senaste tidens huvudrollsinnehavare när det gäller upphovsrätt och nätet – Undertexter och Tankafetast – har han delade känslor. Vissa anser att sajten snott material från andra.

– Även om åsikterna inom crew är olika så tar Dreamfilm officiellt sett inte ställning till Undertexter. Men Tankafetast ser vi upp till. De har stått upp, säger talesmannen.

Någonstans har ni ju ändå samma fiender – borde ni inte samarbeta mer?

– Vi samarbetar inte med någon nu och jag tycker personligen inte att vi ska göra det.

"Vi är inte rädda för Antipiratbyrån"

Hela gänget bakom Dreamfilm är för säkerhetens skull anonyma. Även när de kommunicerar mellan varandra.

– Det går bra att hålla det hemligt eftersom vi som är inblandade inte vet vilka de andra är. Vi har alltid varit anonyma med varandra. Vi har aldrig träffats, berättar "Dreamfilm 4ever".

Är det värt det?

– Just nu så är det värt det. Det är många som gillar det vi gör.

"Dreamfilm 4ever" har en sista hälsning – till de som kan komma att vilja hota med rättsprocess igen.

– Vi är inte rädda för Antipiratbyrån. De är bara ett gäng som tror de är något då de hittar på sina lagar själv. För det finns inget som heter medhjälp till medhjälp för upphovsrättsbrott.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.