Måndag 27 Jun
Stockholm

Polisen lägger ned utredning om "en somalier mindre"-tweet

Tweeten fick många att reagera - och flera att anmäla.
1 av 7
Tweeten fick många att reagera - och flera att anmäla. Foto: Faksimil / SCANPIX
Den femåriga flickan hittades död vid en sjö i Dalarna.
2 av 7
Den femåriga flickan hittades död vid en sjö i Dalarna. Foto: Micke Gustafsson / SCANPIX
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
Tweeten i sin helhet.
7 av 7
Tweeten i sin helhet. Foto: Faksimil Twitter

Twitterinlägget om "en somalier mindre" efter att en femårig flicka hittats död upprörde många. Flera polisanmälningar gjordes – men nu läggs utredningen ned.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Identifierbar

Bara genom att granska kontot närmare upptäcker man att mannen som skrev tweeten bor i en svensk småstad. Även uppgifter om hans ålder och namn går att hitta på kontot och i de inlägg som gjorts.

Det var den 10 juli som ett inlägg fick Twitter att explodera i ilska. En person hade länkat till en nyhet om femåriga Siham, en flicka som hittats död i en sjö i Dalarna.

"Och! En somalier mindre i Sverige...yes", skrev mannen.

Utredningen läggs ned

Flera personer polisanmälde inlägget och en förundersökning inleddes angående hets mot folkgrupp. Men trots att det inte handlade om något anonymt konto läggs utredningen nu ned. Anledningen? Det går inte att bevisa vem som egentligen ligger bakom tweeten.

– Det som är skrivet är ju brottsligt i sig, det är en hets mot folkgrupp. Men en anledning till att man lägger ner ärendet är att servern ligger i San Francisco-området, och att man inte får ut uppgifterna på vem som ligger bakom och vilken ip-adress det är skickat ifrån, säger Bernt Zarnowiezkisektionschef på krimjouren i Storgöteborg, till Sveriges Radio.

"Vet inte om man varit inne och tittat"

En av de som anmälde var Mohamud Salad i Göteborg. Han har nu begärt en omprövning av fallet eftersom han menar att polisen inte gjort tillräckligt.

– Det som är väldigt märkligt i det här fallet är att man menar på att man vet inte vem användaren är, man har inte tillgång till den informationen. Men hade man gått in på Twitter och sökt på personen, så finns det redan trådar och information om den här personen att hitta på nätet, säger han till Sveriges Radio.

Det verkar dock inte vara något som polisen haft koll på.

– Alltså jag har inte sett de uppgifterna. Man har ju tittat på anmälan, vad som finns här om det som är skrivet. Men jag vet inte om man har varit inne och tittat på Twitter-kontot, säger Zarnowiezki.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.