Efter 14-åriga Hannahs självmord – nu svarar kritiserade ask.fm

Efter Hannah Smiths självmord har en rad annonsörer hoppat av sitt samarbete med ask.fm. Nu försvarar ägarna sig.


ask.fm

Ask.fm är en sajt med bas i Lettland som har över 60 miljoner användare. Idén är att användarna skapar en egen sida med personlig information och bild. 

Därefter kan vem som helst gå in och ställa frågor – helt anonymt. 

I många fall fungerar det bra, men tjänsten har i flera uppmärksammade fall använts till sexuella trakasserier, mobbning och mordhot.

STORBRITANNIEN. 14-åriga Hannah Smith mobbades under flera månader på ask.fm. Till slut orkade hon inte längre utan hängde sig själv i hemmet i engelska Lutterworth. Men det räckte inte ens där för nätmobbarna som efter hennes död förstörde en minnessida för Hannah på Facebook.  

Reaktionerna har varit många och starka. Englands premiärminister David Cameron har sagt att sidan måste bli bättre på att skydda sina användare och en rad företag har tagit bort sina annonser från sida, skriver Sky News.

Företaget svarar

Hannahs föräldrar har dessutom sagt att sidan borde förbjudas helt.

Nu går företaget i svarsmål, och man håller inte alls med om kritiken.

– Vi tolererar inte mobbning, säger företagets chefer Ilja och Mark Terebin i ett uttalande enligt Sky News.

Rapportknapp

Man säger också att företaget aktivt jobbar mot mobbning och att man är medvetna om att man "åtagit sig att tillhandahålla en säker miljö". Man säger också att man har skapat ett gäng säkerhetsspärrar på sidan, bland annat genom en rapportknapp som funnits i bruk sedan 2012 och påminner om Twitters nya funktion.

Vidare säger man sig ha moderatorer som jobbar dygnet runt för att kunna kontrollera allt som postas på sidan och som ska ta bort inlägg som bryter mot reglerna.

– Även om det är möjligt att posta anonymt på sidan så skulle vi vilja lugna alla föräldrar med att vi med hjälp av användarnas ip-nummer kan spåra och identifiera våra användare, säger man enligt Sky News.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!