Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Albin lever på Facebook – tjänar storkovan på dina "Likes"

Albin Ferm

Albin Ferm

Privat

Nyheter | 18/08/2013 13:09

Trots rykten om Facebooks minskande popularitet finns det fortfarande människor som tjänar stora summor. För Nyheter24 berättar Albin Ferm om hur det går till.

Har du hört talas om Facebooksidan "Klarar du den här gåtan tänker du som en psykopat!"? Har inte du gjort det så känner du nästan säkert någon som gör det. Sidan, som är uppbyggd kring i ärlighetens namn ganska enkla skämt, har ofattbara 206 000 likes.

– Varför den har så många likes är svårt att svara på, antar att folk gillar inläggen, säger Albin Ferm, 21, som driver sidan.

"Riktigt bra pengar"

Skämten kommer "från huvudet" säger han. Just den sidan har han ägt i ett halvår efter att han köpte den för en summa som han säger att han inte längre kommer ihåg. Han vill heller inte riktigt svara på hur mycket pengar han tjänar "men det är riktigt bra pengar i alla fall". Större delen av pengarna kommer från länkar till egna sidan crazymovies.se

Inte bara via "Klarar du den här gåtan tänker du som en psykopat!" dock. Albin är en av 4-5 svenskar som lever på just sina Facebooksidor, säger han.

– Allt började i en ICA-butik när jag var 18 år och gick på gymnasiet, då jag kollade in en kassörska och tänkte för mig själv att "där sitter jag inte om 3-4 år ", ungefär så var det. Jag har större visioner om mig själv, jag skulle aldrig kunna tänka mig att "blippa varor" 7-8 timmar om dagen för en vanlig lön. När jag kan göra något jag älskar och samtidigt leva gott ekonomiskt utan att jobba mer än 2-4 timmar om dagen.

Behöver flera grupper

Konkurrensen i den lilla branschen är hård och enligt Albin behöver man minst 3-4 stycken större grupper för att klara av att gå runt. Själv har han "väldigt många". Lyckligtvis känner han de andra svenskarna som håller på och tillsammans ha de kommit överens om att inte härma varandra utan göra sin egen grej.

– Dock så finns det alltid de som totalt ignorerar detta, antagligen tar dem sig vatten över huvudet.

Att Facebook enligt vissa skulle vara på väg ut, framförallt bland ungdomar ser han inte som något större problem.

– Jag har sysslat med detta i snart 1 år och tror faktiskt att jag kommer att fortsätta med det, mer eller mindre. Enligt statistik blir det allt mer populärt men jag tror att grupper och sidor kommer att dö ut sakta men säkert. Dock så tror jag att det kommer att finnas något annat då, säger Albin till Nyheter24.