Söndag 5 Dec
Stockholm

FBI: "Vi har gripit ledarna i Anonymous"

Flera "ledare" har gripits – men kan Anonymous egentligen ens ha några?
1 av 4
Flera "ledare" har gripits – men kan Anonymous egentligen ens ha några?. Foto: AP
Anons tog snabbt till sig Guy Fawkes-masken, känd från V för Vendetta. Här använder en aktivist den vid en protest till stöd för Bradley Manning.
2 av 4
Anons tog snabbt till sig Guy Fawkes-masken, känd från V för Vendetta. Här använder en aktivist den vid en protest till stöd för Bradley Manning. Foto: AP
Under 2013 har det inte genomförts någon större aktion från det löst sammansatta nätverket.
3 av 4
Under 2013 har det inte genomförts någon större aktion från det löst sammansatta nätverket. Foto:
Denna symbol förknippas också ofta med Anonymous.
4 av 4
Denna symbol förknippas också ofta med Anonymous. Foto:

Amerikanska FBI:s cyberenhet hävdar att de genom flera gripanden lyckats kraftigt försvaga det löst sammansatta hackernätverket Anonymous. Är det därför det varit färre attacker den senaste tiden?

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Några av Anonymous största aktioner

Project Chanology 2008
Operationen som var det egentliga startskottet. Anonymous förklarade krig mot scientologikyrkan sedan de försökt ta ner ett Youtubeklipp på Tom Cruise. De skapade flera scientologikritiska hemsidor, "googlebombade" så att sökningen "dangerous cult" ledde till scientologsajter och ordnade gatuprotester.

Operation Tunisia (den arabiska våren) 2010-2011
I takt med de folkliga upproren i bland annat Tunisien, Egypten, Bahrain, Syrien och Libyen hjälpte Anonymous till med att öppna upp stängd internetkommunikation och genomföra attacker mot statliga hemsidor och medier.

Operation Megaupload 2012
FBI:s räd mot (bland annat) filuppladdningssajten Megaupload i början av 2012 fick många världen över att reagera. För Anonymous innebar det en synkroniserad attack mot flera amerikanska myndigheters hemsidor. Mestadels handlade det om klassiska överbelastningsattacker – där den ökade trafiken ledde till att sajterna låg nere.

NEW YORK. Anonymous, ni vet det löst sammansatta nätverket av hackare som egentligen inte är ett nätverk utan ett samlingsnamn? Nu hävdar FBI att det trots allt funnits flera ledarfigurer inom rörelsen och att dessa gripits – en efter en.

– Alla de här personerna var stora spelare i Anonymousrörelsen och många såg upp till dem just på grund av vad de gjorde, säger specialagent Austin P. Berglas på FBI:s cyberenhet i New York till Huffington Post.

Startade på 4chan

Tanken om Anonymous skapades på forumet 4chan där användarna som valde att inte fylla i sitt namn eller smeknamn helt enkelt la upp bilder och text som "anonym" – "anonymous". Därför har det aldrig gått att säga mer än att det är ett löst sammansatt nätverk av hackare som egentligen saknar regler. Begreppet går att fylla med många olika saker och har därför varit svårt att förstå för utomstående.

Sedan den senaste tidens gripanden har dock rörelsen tystnat något. Det var längesen "anons" (som de kallar sig) tog på sig en större attack, likt protesterna vid iranska valet 2009 eller överbelastningsattackerna efter att Megaupload stängdes 2012.

– Rörelsen finns fortfarande kvar och de babblar fortfarande på Twitter och lägger upp saker på nätet. Men man hör inte om några större intrång som de lyckats med. Det händer helt enkelt inte, därför att vi plockat deras största spelare, säger Berglas.

Riksnyhet i Sverige ifjol

I Sverige blev Anonymous som fenomen en riksangelägenhet i oktober 2012. Detta efter en polisräd mot det kontroversiella webbhotellet PRQ, som tidigare var värd för The Pirate Bay. Överbelastningsattacker mot svenska myndighetssajter blev det allra hetaste i svenska medier och påstådda medlemmar i Anonymous intervjuades. Det är dock oklart om det någonsin handlade om något mer än ett litet antal svenska nätanvändare som protesterade under anonflagg.

Gabriella Coleman, en professor som studerat Anonymous vid McGill-universitetet, tror att FBI:s senaste gripanden absolut kan ha påverkat nätverkets aktivitet. Men hon menar dock att det inte alls betyder att rörelsen är historia.

– De kan enkelt komma tillbaka igen som en kraft att räkna med, säger hon till Huffington Post.

"Allt som krävs är ett snedsteg"

Förra året greps fem betydelsefulla medlemmar av det mindre hackernätverket LulzSec, något som skedde efter att en av dem glömt att kryptera sin IP-adress. Då kunde myndigheterna lokalisera honom och slå till.

– Det är lätt att sitta bakom en datorskärm, tro att du är anonym och göra olagliga saker. Oavsett om det är att hacka sig in i ett företag, byta barnpornografi eller köpa och sälja stulna identiteter. Det är bara en tidsfråga innan dessa kriminella gör misstag och då fångar vi dem. Allt som krävs är ett snedsteg.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela