Dina hjärtslag kan bli ditt nya lösenord

Lösenordet blir allt mer omodernt. Flera nya uppfinningar försöker hitta andra sätt att auktorisera exempelvis bilar och olika mobila enheter. Den senaste? Dina egna hjärtslag.


Lösenordspillret

En annan radikal idé som Nyheter24 skrivit om är ett piller man sväljer som gör hela ens kropp till något man kan autentisera sina inloggningar med.

TORONTO. Tänk om det räckte med ett armband för att logga in på diverse apparater – i stället för mängder och åter mängder av lösenord. 

Det kan snart bli verklighet. Armbandet Nymi, som släppts av ett kanadensiskt företag med bas i Toronto, använder EKG för att mäta en persons hjärtslag. Enligt företaget är dessa så unika från person till person att det kan användas som identifikation.

– Det är svårare att knäcka jämfört med liknande system som baseras på yttre egenskaper – såsom ansiktsigenkänning samt ögon- och fingeravtrycksscanning, säger Karl Martin, vd för företaget Bionym till New Scientist.

Styra bildörrarna?

Man identifierar sig genom att vidröra bandet och sedan tar det cirka två minuter för det att läsa av hjärtslagen. Genom att koppla samman armbandet med en app på den aktuella apparaten man vill identifiera sig mot kan man "logga in" där man vill.

Armbandet ska även kunna användas för att styra exempelvis låset på en bil. Genom att röra på armen på olika sätt ska man kunna stänga och öppna enskilda dörrar eller liknande.

Se ett klipp på Nymi här:


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.