Här är det viktigaste om Apples nya iPhones

- 10/09/2013, 22:18 -
Philip Schiller - med nya iPhone 5S i bakgrunden.
1 av 7

Philip Schiller - med nya iPhone 5S i bakgrunden.

Ap

iPhone 5C i olika färger.
2 av 7

iPhone 5C i olika färger.

Ap

5S är 40 gånger snabbare än den första iPhonevarianten som släpptes 2007.
3 av 7

5S är 40 gånger snabbare än den första iPhonevarianten som släpptes 2007.

Ap

Tim Cook presenterade operativsystemet iOS7.
4 av 7

Tim Cook presenterade operativsystemet iOS7.

Ap

Apples två nya modeller.
5 av 7

Apples två nya modeller.

Ap

Den kom i glänsande guld.
6 av 7

Den kom i glänsande guld.

Ap

Priserna gäller med ett särskilt abonnemang i USA.
7 av 7

Priserna gäller med ett särskilt abonnemang i USA.

Ap

Det blev som alla har trott och spekulerat. Apple presenterade på tisdagen två nya iPhones: 5C och 5S. Men det är oklart när de kommer till Sverige.

BERLIN. En budgetvariant i fem olika färger – och den mest pimpade iPhonevarianten hittills i bland annat guld. Det var vad Apple presenterade under sitt event på tisdagskvällen. Nyheter24 var på plats i Berlin för att se livestreamen från Cupertino i Kalifornien.

Nytt operativsystem släpps 18 september

Först presenterades operativsystemet iOS7, som redan betatestats men som kommer att släppas till allmänheten den 18 september. En av nyheterna, utöver det nya utseendet är att röststyrda "Siri" bland annat kommer att kunna skriva tweets åt personen som använder telefonen.

Bland satsningarna nämnde Apple-vd:n Tim Cook bland annat iTunes Radio, som presenterades första gången i somras. Även detta ska släppas den 18 september. Den kommer dock först och främst släppas i USA.

"Budget" kanske inte är så mycket budget?

Den första väntade nyheten var företagets "budget-iPhone": iPhone 5C. Den kommer att komma i fem olika färger och ska enligt Apple ha en ovanligt lång batteritid. Telefonen har ett plasthölje för att dra ned på kostnaden. Frågan är dock om den blir så billig. På Apples event nämndes priset 99 dollar men enligt Techcrunch kommer en icke-operatörslåst iPhone 5C kosta nästan 3 600 kronor.

Dessutom har de nya skalen – som går att köpa till – fått en del kritik. De säljs mestadels i pastellfärger och har mängder av små hål på baksidan.

Så till den nyhet som det hintades om i inbjudan. Den mest glänsande nyheten Apple släppt – nämligen en iPhone 5S i "champagne"-färg – det vill säga guld. Enligt Apples Philip Schiller har den grafikmässigt liknande prestanda som en stationär dator.

Scannar fingeravtryck

iPhone 5S och 5C har en åtta megapixel-kamera. Båda uppges ha betydligt bättre batteritid än tidigare – något som varit minst sagt efterfrågat bland konsumenterna. iPhone 5S kommer vara 40 gånger snabbare än den första versionen av iPhone – som släpptes 2007.

En stor nyhet med 5S-versionen är möjligheten att använda sitt fingeravtryck som identifikation. Med hjälp av "Touch ID" kan man exempelvis köpa appar genom att trycka på "hem"-knappen – i stället för att behöva logga in med lösenord.

Men när släpps den då?

iPhone 5C och 5S kommer att släppas den 20 september – men bara i Australien, Frankrike, Hongkong, Kanada, Kina, Japan, Puerto Rico, Singapore, Storbritannien, Tyskland och USA. Sverige får vänta, men förmodligen bara så länge som det brukat vara. Iphone 5 landade i svenska butiker 16 dagar efter att den presenterades.

Här kan du se Apples egna video om iPhone 5S.

Så twittrade svenskarna om de nya modellerna: