iPhone 5S och 5C, med nya operativsystemet iOS7.
1 av 8
iPhone 5S och 5C, med nya operativsystemet iOS7. - Foto: AP / SCANPIX
Apple-vd:n Tim Cook vid presentationen av de nya telefonerna.
2 av 8
Apple-vd:n Tim Cook vid presentationen av de nya telefonerna. - Foto: AP / SCANPIX
Kameran har en 15 procents större sensor.
3 av 8
Kameran har en 15 procents större sensor. - Foto: AP / SCANPIX
"Budget"-versionen iPhone 5C, med det hånade skalet.
4 av 8
"Budget"-versionen iPhone 5C, med det hånade skalet. - Foto: AP / SCANPIX
5C släpps i olika färger – men ska ändå vara bättre än en iPhone 5 enligt flera recensenter.
5 av 8
5C släpps i olika färger – men ska ändå vara bättre än en iPhone 5 enligt flera recensenter. - Foto: AP / SCANPIX
De båda mobilerna bredvid varandra.
6 av 8
De båda mobilerna bredvid varandra. - Foto: AP / SCANPIX
iPhone 5S - i guld.
7 av 8
iPhone 5S - i guld. - Foto: AP / SCANPIX
Från presentationen.
8 av 8
Från presentationen. - Foto: Ap

"Den bästa telefonen som någonsin gjorts"

Nu börjar de trilla in – recensionerna av iPhone 5S och 5C. På fredagen går det att börja beställa telefonen i utvalda länder. Nu höjs den till skyarna.


iPhone 5C då?

Jo, även "budget"-versionen av den senaste iPhoneuppdateringen verkar få ett varmt mottagande. Enligt Techcrunch är den en "designmässigt frisk fläkt" och sajtens skribent skulle hellre köpa en iPhone 5C än en iPhone 5.

Mashable har samlat fler röster om iPhone 5C.

När iPhone 5S och 5C släpptes förra veckan var mottagandet tämligen svagt. Apples aktie sjönk och fansen verkade måttligt nöjda. Men nu har recensenter världen över fått tag på sina exemplar – och då låter det annorlunda:

"5S är den bästa smartphone Apple, eller någon, gjort", skriver brittiska The Independents David Phelan i sin recension.

"Kameran kommer betyda mer"

Även ansedda New York Times skribent David Pogue imponeras – främst av kameran.

"Den nya kameran kommer betyda mer för dig. Ta bilder med föregångaren och iPhone 5S och skillnaden blir uppenbar; bilder i dåligt ljus är mycket bättre med den nya. Klarare, ljusare och med bättre färg", skriver han.

De rena tekniksajterna har passat på att nörda ner sig i detaljerna – för det är inte på utsidan som nya iPhone 5S utmärker sig. Snarare handlar det om prestanda, snabbhet och nya operativsystemet iOS7.

"iPhone 5S är inte en nödvändig uppgradering, men det är enkelt den snabbaste och mest avancerade Appletelefonen hittills", skriver CNET.

"Den kommer bli mer och mer attraktiv"

Techcrunch är inne på samma linje. Framför allt menar deras recensent att den här telefonen kommer hålla länge.

"Den här telefonen kommer troligen blir mer och mer attraktiv när mjukvaran kommer ikapp, något som är goda nyheter för köpare som letar efter något som inte så lätt ersätts av 'nästa stora grej'", skriver sajten.

Även fingerscanningen hyllas

Den största snackisen efter lanseringen var fingeravtryckssensorn i "hemknappen" på iPhone 5S. Och trots kritik om övervakning av användarna och liknande verkar även denna funktion falla väl ut bland recensenter.

"Det låter som en gimmick, men det är ett verkligt framsteg, det största någonsin i biometrisk autentisering i vardagliga apparater. Efter att ha använt Touch ID märkte jag att jag störde mig på att gå tillbaka till att skriva in lösenkoder i min äldre iPhone", skriver All Things D:s skribent Walt Mossberg.

På onsdagskvällen svensk tid väntas nya operativsystemet iOS7 släppas även till äldre versioner av iPhone. Uppdateringen väntas kunna göras vid cirka 18-19-tiden. Från och med fredag går det att köpa de nya iPhone 5S och 5C i bland annat USA och Kina, men det är fortfarande oklart när de kommer till Sverige.

Se när Nyheter24 testade iPhone 5S i Berlin:
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning? Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.

Polisen rapporterar om brand, Hammarö

"Det brinner i en villa i Hammarö", skriver polisen på sin hemsida.

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Nästan 37 000 människor – civila och soldater – uppskattas vara saknade sedan februari 2022 i Ukraina. Det verkliga antalet kan dock vara mycket högre, varnar landets människorättskommissionär Dmytro Lubinets.

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Polisen rapporterar om stöld, Tingsryd

"Matbutik, Väckelsång", skriver polisen på sin hemsida.