Nätrykten som får över 500 delningar kan leda till gripande.
1 av 2
Nätrykten som får över 500 delningar kan leda till gripande. - Foto: Andy Wong/AP/Scanpix
Weibo är Kinas motsvarighet till Twitter.
2 av 2
Weibo är Kinas motsvarighet till Twitter. - Foto: Alexander F. Yuan/AP/Scanpix

Kinesisk twittrare fick över 500 retweets – greps av polis

500 delningar i sociala medier kan innebära tre års fängelse i Kina. Nyligen greps en 16-årig pojke för ett uppmärksammat Weibo-inlägg.


Den nya lagen

Att sprida "nätrykten" är straffbart i Kina sedan drygt en vecka tillbaka. Lagen är en del i ett försök att stärka kommunistpartiets inflytande över vad som sägs på nätet.

Den som publicerar ett "nätrykte" som delas minst 500 gånger eller får 5 000 visningar kan bli anklagad för förtal, enligt Daily Dot.

Den som döms för brottet riskerar upp till tre års fängelse.

KINA. Det tog en vecka och några dagar. Sedan hade polisen i Kina gjort sitt första gripande under den nya kontroversiella "nätrykteslagen".

Lagen gör det möjligt att gripa människor för populära inlägg i sociala medier som sprider eller startar falska rykten. Det fick en 16-årig pojke nyligen erfara.

Delningarna tog pojken till häktet

Han greps efter att ha postat ett kritiskt inlägg om polisen på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter. 16-åringen anklagade polisen för att ha misshandlat en man till döds och sedan fått det att se ut som ett självmord.

Inlägget fick snabbt över 500 delningar vilket enligt polisen var skäl nog för ett ett gripande.

Kan få allvarliga konsekvenser

Den kinesiska regeringen har hävdat att lagen behövs för att förebygga sociala och ekonomiska skador som nätrykten kan skapa. Kritiker menar dock att lagen endast är till för att förstärka regeringens makt över vad som sägs på nätet.

– Det är alldeles för enkelt för något att bli delat 500 gånger eller få 5 000 visningar. Vem kommer att våga säg något nu?, säger en Weibo-användare enligt Daily Dot.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

3 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.