Söndag 24 Okt
Stockholm

Männen dominerar Youtube – medan kvinnor diskrimineras

Bara 17 av Youtubes största videobloggare är kvinnor.
1 av 3
Bara 17 av Youtubes största videobloggare är kvinnor. Foto: AP/Scanpix
Clara Henry, 19, är en av Sveriges största kvinnliga videobloggare.
2 av 3
Clara Henry, 19, är en av Sveriges största kvinnliga videobloggare. Foto: Youtube
Tobias "Tejbz" Öjerfalk har över 500 000 prenumeranter på sin Youtubekanal.
3 av 3
Tobias "Tejbz" Öjerfalk har över 500 000 prenumeranter på sin Youtubekanal. Foto:

Sexuella trakasserier, hackade konton och hot – det är kvinnors vardag på Youtube som är en allt mer mansdominerad plats.

– På något sätt verkar det vara okej att kommentera kvinnors utseenden, säger Clara Henry, en av Sveriges största kvinnliga Youtube-vloggare.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
200 miljoner fler män än kvinnor på nätet

En ny FN-studie avslöjar att det finns ett stort gap mellan könen när det kommer till internettillgång. Över hela världen använder 41 procent av männen internet medan kvinnornas siffra endast är 37 procent – en skillnad på cirka 200 miljoner människor.

Orsakerna till gapet är många, men kultur och kvinnoförtryck spelar en stor roll enligt studien som du kan läsa mer om här.

"Här är kvinnorna du bör följa på Youtube"

Clara Henry och "Tejbz" tipsar om kvinnor och tjejer du borde följa på Youtube:

Marelpett – 16-åring som vloggar om sitt liv och har fått över 11 000 prenumeranter.
Keyyo – Svensk tjej med över 68 000 prenumeranter. 
Jenna Marbles – Amerikansk 27-åring som lockat över tio miljoner prenumeranter.

Medan Youtubes årliga seminarie Vidcon ägde rum med en agenda styrd av företaget, ägde en parallell händelse rum endast ett stenkast därifrån med en helt annan agenda. 

Youtube har nämligen ett rejält gap mellan män och kvinnor. Av de 100 mest populära videokanalerna drivs endast 17 av kvinnor. Bland de 200 deltagarna i seminariet vittnade kvinnor om den särbehandling kvinnliga videobloggare utsätts för på Youtube och den fara det medför att publicera något som kvinna. 

"Lättare att hota anonymt"

Bland annat berättade 18-åriga Amanda Aizuss om hatet som följde efter att hon recenserat teknikprylar på Youtube.

– Jag fick våldtäktshot bara för att jag var en kvinna som pratade om teknologi, säger Aizuss enligt Daily Dot.

Sofia Rasmussen, omvärldsanalytiker och framtidsstrateg med fokus på unga vuxna på Kairos Future, förklarar att kvinnoförtrycket flyttat över till sociala medier.

– Detta är inget nytt fenomen att gamla fenomen tar sig nya uttryck i sociala medier och mer och lättare att hota anonymt, säger Rasmussen till Nyheter24.

Uppmärksammat i Sverige

Youtube själva har agerat genom att göra förändringar i kommentarssystemet – men det räcker inte för att bota råd på allt, menar Sofia.

– Ta bort möjligheten att vara anonym är ett steg i rätt riktning men löser inte grundproblemet. I Sverige har vi fått till en debatt där allt fler kvinnor vågar berätta publikt om vad de utsatts för, säger Rasmussen, och nämner Uppdrag Gransknings program där flera offentliga kvinnor berättade i teve om näthat, samt "Revolten i Göteborg"  där flera demonstrerade på stadens gator mot trakasserier och ryktesspridning på Instagram.

"Fick hav av kommentarer om min rumpa"

Svenska Youtubestjärnan Clara Henry, 19, har gjort stor succé med sin videoblogg och har fått en talkshow på Kanal 5. Hon berättar att man som tjej på Youtube möts av kommentarer som handlar om ens utseende snarare än vad man gör.

– Jag får mestadels bra och fina kommentarer. Men det är också alltid kommentarer om hur jag ser ut – något som inte händer min pojkvän Simon som också videobloggar, säger Henry till Nyheter24 och fortsätter:

– Har jag ett linne på mig får jag kommentarer om mina bröst. En gång när jag hade på mig tajta löparbrallor fick jag ett hav av kommentarer om min rumpa. Jag förstår inte vad det ska spela för roll när det är det sista videon handlar om. På något sätt verkar det vara okej att kommentera kvinnors utseenden.

"Hatet kommer att försvinna"

Tobias "Tejbz" Öjerfalk, 25, är en av Sveriges största Youtube-vloggare med över 500 000 prenumeranter. Han började för över fem år sedan med videos som främst handlar om gaming. 25-åringen förklarar att han tror att det har varit en fördel att vara kille.

– Jag hade nog inte nått samma framgång om jag varit tjej. Nu har klimatet i spelvärlden ändrats och det blir fler gamertjejer. Men när jag började var det ingen tjej som gjorde tevespelsvideos. Det är klart att man kanske hade anpassat sig, men man hade fått utstå extremt mycket och kanske till och med tvingats ge upp, säger han till Nyheter24.

Vad har du för tips till unga människor som vill börja videoblogga?

– Jag har ingen direkt lösning på problemen som finns. Mitt svar är att man alltid ska göra det man tycker är roligt och fortsätta med det. Till slut kommer hatet att försvinna och överöstas av positiva kommentarer. 

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela