Kvinnor är inte lika välkomna på nätet, enligt FN-studien.
1 av 2
Kvinnor är inte lika välkomna på nätet, enligt FN-studien. - Foto: Scanpix/Faksimil
FN-studien menar att gapet kan bli ännu större.
2 av 2
FN-studien menar att gapet kan bli ännu större. - Foto: Holmberg/Scanpix

200 miljoner fler män än kvinnor på nätet – gapet större än väntat

Forskare har gått ut med en varning efter att en ny FN-studie visat att det finns 200 miljoner fler män än kvinnor på nätet.
– Det finns risk för att gapet blir större, konstaterar forskarna i rapporten.


Internet – en plats för män

Några av anledningarna till att kvinnor inte använder internet i lika stor utsträckning som män är att män inte låter kvinnor ta plats.

Nätforum domineras ofta av manliga användare och ett underliggande kvinnoförakt är ofta tydligt. Skillnaden mellan manligt och kvinnligt på Wikipedia är så stor att det finns en uttalad ambition bland skolor i USA att skapa mer kvinnocentrerat innehåll, det skriver Daily Dot.

Spelvärlden är sedan länge en plats som dominerats av män. Inför släppet av GTA V gav till exempel en kvinnlig recensent spelet 9 av 10 på grund av spelets, enligt recensenten, dåliga kvinnosyn. Resultatet blev en hatkampanj som kräver att hon ska få sparken.

En stor FN-studie avslöjar att det finns ett stort gap mellan könen när det kommer till internettillgång. Över hela världen använder 41 procent av männen internet medan kvinnornas siffra endast är 37 procent – en skillnad på cirka 200 miljoner människor, enligt FN-studien.

Forskarna bakom studien varnar nu för att gapet kan bli ännu större om man inte vidtar åtgärder.

– Mer än 20 år efter internets födsel har två tredjedelar av befolkningen inte regelbunden tillgång till internet. Och en stor andel av dessa ouppkopplade medborgare är kvinnor, skriver man i studien enligt Daily Dot.

Stor skillnader i tillgång till smartphones

Orsakerna till gapet är många, men kultur och kvinnoförtryck spelar en stor roll. Och enligt forskarna kan resultatet få allvarliga negativa konsekvenser. Exempelvis löper kvinnor en större risk att hamna i ekonomiskt underläge när handeln allt mer flyttas över till nätet.

I extremt religiösa länder i Mellanöstern håller könspolitik kvinnor utanför internet. I många arabländer, som har stor tillgång till internet, är könsskillnaderna som störst. I Saudiarabien använder till exempel närmare 80 procent av männen smartphones medan det bland kvinnor endast är drygt 20 procent.

Kvinnor inte lika välkomna

Men även i västländer finns gapet mellan män och kvinnor. Enligt studien beror det på en viss fientlighet och diskriminering mot kvinnor på internet. 

– Gapet gällande tillgång till nätet i USA är enbart en produkt av socioekonomiska skillnader mellan män och kvinnor. Medan gapet mellan användning är en produkt av både socioekonomiska skillnader och underliggande könsspecifika effekter, skrivs det i studien.

/
/
Gap
/
/
/
Man
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.