Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

200 miljoner fler män än kvinnor på nätet – gapet större än väntat

- 27/09/2013, 13:26
Kvinnor är inte lika välkomna på nätet, enligt FN-studien.
1 av 4

Kvinnor är inte lika välkomna på nätet, enligt FN-studien.

Scanpix/Faksimil

Gapet är stort världen över.
2 av 4

Gapet är stort världen över.

Faksimil

Skillnade i smartphoneanvändning.
3 av 4

Skillnade i smartphoneanvändning.

Faksimil

FN-studien menar att gapet kan bli ännu större.
4 av 4

FN-studien menar att gapet kan bli ännu större.

Holmberg/Scanpix

Forskare har gått ut med en varning efter att en ny FN-studie visat att det finns 200 miljoner fler män än kvinnor på nätet.
– Det finns risk för att gapet blir större, konstaterar forskarna i rapporten.

En stor FN-studie avslöjar att det finns ett stort gap mellan könen när det kommer till internettillgång. Över hela världen använder 41 procent av männen internet medan kvinnornas siffra endast är 37 procent – en skillnad på cirka 200 miljoner människor, enligt FN-studien.

Forskarna bakom studien varnar nu för att gapet kan bli ännu större om man inte vidtar åtgärder.

– Mer än 20 år efter internets födsel har två tredjedelar av befolkningen inte regelbunden tillgång till internet. Och en stor andel av dessa ouppkopplade medborgare är kvinnor, skriver man i studien enligt Daily Dot.

Stor skillnader i tillgång till smartphones

Orsakerna till gapet är många, men kultur och kvinnoförtryck spelar en stor roll. Och enligt forskarna kan resultatet få allvarliga negativa konsekvenser. Exempelvis löper kvinnor en större risk att hamna i ekonomiskt underläge när handeln allt mer flyttas över till nätet.

I extremt religiösa länder i Mellanöstern håller könspolitik kvinnor utanför internet. I många arabländer, som har stor tillgång till internet, är könsskillnaderna som störst. I Saudiarabien använder till exempel närmare 80 procent av männen smartphones medan det bland kvinnor endast är drygt 20 procent.

Kvinnor inte lika välkomna

Men även i västländer finns gapet mellan män och kvinnor. Enligt studien beror det på en viss fientlighet och diskriminering mot kvinnor på internet. 

– Gapet gällande tillgång till nätet i USA är enbart en produkt av socioekonomiska skillnader mellan män och kvinnor. Medan gapet mellan användning är en produkt av både socioekonomiska skillnader och underliggande könsspecifika effekter, skrivs det i studien.