Sociala medier kan bara hanteras av vuxna, enligt juristen Linda Bohlin.
1 av 2
Sociala medier kan bara hanteras av vuxna, enligt juristen Linda Bohlin. - Foto: Scanpix
Linda Bohlin är jurist och affärsutvecklare på Juristpunkten.
2 av 2
Linda Bohlin är jurist och affärsutvecklare på Juristpunkten.

Jurist vill ha 18-årsgräns på sociala medier

Ungdomar under 18 år ska inte få använda sociala medier som Facebook och Instagram. Det menar juristen Linda Bohlin.
– Jag har märkt att ungdomar inte kan hantera sociala medier, säger hon.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Högaktuellt

Sedan det rejält uppmärksammade Instagramupploppet i Göteborg har det uppstått flera liknande händelser i sociala medier. 

Så sent som i går dömdes två unga tjejer för dataintrång och ofredande efter att ha lagt ut en nakenbild på en 17-åring på Facebook. Och på fredagsförmiddagen föll domen mot de fyra tonårsflickor i Borås som hängt ut andra tonåringar på Instagram.

Flickorna döms till ungdomstjänst för grovt förtal. Förtalet gällde främst kränkande texter och bilder av sexuell karaktär som lades ut på bildsajten i slutet av december förra året.

I en debattartikel på Dagens Juridik skriver juristen Linda Bohlin, 27, att hon vill ha en 18-årsgräns på sociala medier. Nyheter24 ringde upp för att höra mer om hennes planer.

– Jag vill införa en 18-årsgräns på de största sociala medierna som används av ungdomar i dag. Det är Facebook, Instagram och eventuellt även Twitter. 

Varför?

– Jag har märkt att ungdomar inte kan hantera sociala medier. Det har till exempel kommit en del rättsfall som tyder på det och det är en växande trend i och med att sociala medier blir större och större. 

Vad skulle den här åldersgränsen lösa?

– Det här förbudet gör att ungdomar under 18 år inte kan använda sociala medier på det sätt som de gör i dag. Åldersgränsen skulle förhindra händelser som till exempel Instagramfallet i Göteborg och det senaste fallet i Kumla.

Och hur skulle förbudet rent konkret fungera?

– Det bygger på att många olika aktörer samarbetar. För det första måste staten ta sitt ansvar genom att försöka få igenom en sådan här lagstiftning. Sedan gäller det att grundarna och de ansvariga för de sociala medierna, i Sverige i första hand, ser till att ha bättre kontroller vid registrering av nya konton. Man ska krävas på sitt personnummer och det ska dubbelkollas enligt personuppgiftslagen innan registrering. Till sist handlar det även om att ungdomar måste upplysas och utbildas i hur sociala medier fungerar. 

Hur tror du att krav på personnummer på Facebook tas emot så här i Edward Snowden-tider?

– Det är klart att det är en väldigt känslig situation. Men man får väga det här mot hur gärna man vill ha ett konto. Vill man ha ett Instagramkonto får man väga det mot om man vill lämna ut personuppgifter eller inte.

Är inte det här lite som att förbjuda ungdomar att gå på krogen för att det kan bli bråk?

– Det är ju kritik som kommit upp efter debattartikeln, varför ska alla drabbas för att vissa missköter sig? Men det är samma sak som att det finns en 20-årsgräns på Systembolaget. Det finns säkert många 18- och 19-åringar som kan hantera det. Men eftersom inte alla kan hantera det måste man ha en lagstiftning som gäller alla. Det går inte att göra undantag. De ungdomar som skulle kunna hantera sociala medier blir lidande, men åldergränsen gör samtidigt att andra inte förstör sina och andra människors liv. 

Här kan du läsa Bohlins debattartikel.

/
/
/
stats