Onsdag 26 Jan
Stockholm

Snapchat – inte så hemligt som du tror

Snapchatspöket, logga
1 av 3
Snapchats logga. Foto: Snapchat inc
Diagram över sociala medier då det visade sig att Snapchat var största sociala medien
2 av 3
Snapchat var i maj näst störst efter Facebook när det kommer till att ladda upp bilder. Foto:
Här är han som grundade Snapchat
3 av 3
Evan Spiegel, en av Snapchatgrundarna. Foto: Faksimil Youtube

Appen används för att skicka bilder och filmer som mottagaren inte kan spara. Men Snapchat visar sig nu inte vara så säkert som många tror.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Värderas till 5,2 miljarder

Snapchat har på kort tid växt sig starkt på en marknad med hård konkurrens. Enligt The Guardian värderas företaget till 5,2 miljarder kronor. En tidigare vän till grundarna har dock stämt dem på 20 procent av aktierna.

Appen Snapchat har på kort tid etablerat sig i Sverige. Med den kan användare skicka bilder, filmer och kortare meddelanden till varandra utan att dessa går att spara ned. 

Meddelandena syns i endast tio sekunder. Om mottagaren tar en skärmdump får avsändaren ett meddelande om att det hänt.

Skickar bilder till polisen

Men nu har en del av den påstådda säkerheten kring appen visat sig vara felaktig. I ett blogginlägg uppger Snapchat-teamet att de sedan i maj lämnat ut användares meddelanden till myndigheter på begäran. Samtliga är meddelanden som ej öppnats av mottagaren. Det är endast dessa som sparas, enligt teamet bakom appen.

Hack gör det möjligt att spara ner och skicka vidare

Samtidigt har en annan app lanserats, vars enda syfte är att kunna spara ned bilder från Snapchat utan att någon får reda på det. Med Snaphack kan man logga in med sitt Snapchatkonto och spara ned alla "snaps" man fått skickat till sig.

– Jag ville visa att inget är 100 procent säkert när det väl laddats upp på internet, säger skaparen Darren Jones till tekniksajten Mashable.

Jones planerar en ny version av appen som även låter Snapchatanvändare skicka "snaps" till andra via mejl. Han hoppas att appen ska tvinga Snapchat att införa ett system som omöjliggör för mottagarna att på något sätt spara ned bilder.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela