Torsdag 2 Dec
Stockholm

"Hästar finns inte" är en grupp som inte finns

"Hästar finns inte" anno hösten 2013.
1 av 8
"Hästar finns inte" anno hösten 2013. Foto: Faksimil Facebook
Den tidigare administratörens tweet – dagen innan omslagsbilden byttes.
2 av 8
Den tidigare administratörens tweet – dagen innan omslagsbilden byttes. Foto: Faksimil Twitter
Nyheter24 har tidigare rapporterat om sidor som hackats. Ser ni omslagsbilden?
3 av 8
Nyheter24 har tidigare rapporterat om sidor som hackats. Ser ni omslagsbilden?. Foto:
En annan är "Roliga SMS" som har över 139 000 prenumeranter. De "ägdes" av två olika personer men har nu likadan layout.
4 av 8
En annan är "Roliga SMS" som har över 139 000 prenumeranter. De "ägdes" av två olika personer men har nu likadan layout. Foto:
Svaret från gruppen blir ett klipp där Zlatan Ibrahimovic frågar: "Är det viktigt för dig eller?"
5 av 8
Svaret från gruppen blir ett klipp där Zlatan Ibrahimovic frågar: "Är det viktigt för dig eller?". Foto: Faksimil Facebook
Beviset enligt komikern Soran Ismail: Hästar är egentligen ananas och torsk.
6 av 8
Beviset enligt komikern Soran Ismail: Hästar är egentligen ananas och torsk. Foto: Faksimil SVT
Eskil Erlandsson växte själv upp med hästar hemma på gården enligt hans pressekreterare. OBS! Bilden är ett montage.
7 av 8
Eskil Erlandsson växte själv upp med hästar hemma på gården enligt hans pressekreterare. OBS! Bilden är ett montage. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Rolf-Göran Bengtsson har vunnit Jerringpriset - men vad är det han rider på? OBS! Bilden är ett montage.
8 av 8
Rolf-Göran Bengtsson har vunnit Jerringpriset - men vad är det han rider på? OBS! Bilden är ett montage. Foto: SCANPIX / Montage

Ni minns väl hajpen? Från ryttarstjärnor till ministrar – alla kommenterade sidan "Hästar finns inte" på Facebook. Ett år senare är allt slut. Och mycket tyder på att sidan sålts till en ökänd hackare. Här är berättelsen om uppgång och (början till) fall.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Strider mot reglerna

Att sälja Facebookgrupper strider mot Facebooks användarvillkor. Reglerna är till för att användarna ska veta vad det är man gillar på Facebook. Innehållet ska inte kunna ändras med tiden. Vilka åtgärder som vidtas bestäms av en grupp medarbetare i Dublin.

– De tittar på bakgrunden och kan sen göra allt från att utdela en varning till att stänga av personen eller stänga ned sidan, har Jan Fredriksson, Facebooks talesperson i Norden, sagt till Nyheter24 tidigare.

På senhösten 2012 började en Facebooksida med namnet "Hästar finns inte" få rejäl spridning i Sverige. Gruppen, vars tes är att hästar är en frukt som inte finns, fick hjälp av de oerhört starka reaktionerna från hästintresserade människor:

"Ni är fan dumma i huvudet, jag har ridit i typ hela mitt liv och ni kan inte bara komma och påstå att jag hopplat omkring på en fruktjävel som inte ens finns! Det funkar ju inte ens", skrev en upprörd Facebookkommentator.

– Jag bedriver en sida som utger sig för att vara en organisation med forskare som har bevisat att häst är en frukt som inte finns. De har länge vetat att häst inte finns, men har nu med hjälp av vetenskapen bevisat det. Denna vetenskapliga studie är än så länge hemlighetsstämplat i väntan på att få komma ut till allmänheten, berättade grundaren för Nyheter24 förra året.

Tystnade i augusti

Komikern Soran Ismail, landsbygdsministern Eskil Erlandsson och ryttarstjärnan Rolf-Göran Bengtsson var några av de som gick ut och kommenterade fenomenet. Det hjälpte även att det råkade ske en hel del uppmärksammade hästköttsskandaler samma period.

Både SVT och TV4 skojade om Facebookgruppen i olika program och amerikanska sajten Daily Dot skrev om den.

Någonstans under vintern hände något. Intresset dog ut, skämtet blev gammalt. Men sidan levde kvar.

Med hjälp av olika typer av souvenirer och hölls de knappa 225 000 fansens intresse vid liv under april, maj och juni i år. I augusti lades ett Youtubeklipp ut med den här låten:


Sen blev det tyst.

Vem, vad eller vilka är "#8047"?

Två månader senare dök "Hästar finns inte" upp i fansens flöden igen. Sidan hade bytt omslagsbild, till en lila med texten "#8047" Sedan började länkarna komma – samtliga till en sajt vid namn videololz, full av "roliga klipp". Det är här det blir intressant för vår historia.

Den första oktober skrev Nyheter24 om en eller flera personer som hackat populära Facebooksidor, exempelvis "Roliga SMS" och "The typical jag". Dessa sidor bytte omslagsbild till den med "#8047" och började sedan lägga upp länkar till videololz.

17-årige Kevin Fors, som var administratör för "Roliga SMS", beskrev händelseförloppet så här i artikeln:

– Jag kom i kontakt med en kille, som senare visade sig vara en fejkanvändare, som ville köpa "Roliga SMS"-sidan. Han sa att han ville visa sina egna sidor och skickade en länk. Därefter fick jag massa mejl om att någon bytt mitt lösenord.

Samma person eller personer som döljer sig bakom "#8047" brukar även köpa Facebooksidor. Idén är att på ett eller annat sätt ta över grupperna och sedan länka till och på så sätt driva mycket trafik till en egen sajt.

Det går inte att se vem eller vilka som står bakom sajten videololz.com. Dess domän är registrerad på ett företag som specialiserar sig på att hålla sajtägarens identitet gömd.

Frågan som återstår är då: Vad hände egentligen med "Hästar finns inte" innan den bytta omslagsbilden och länkningarna till videololz? Hackades även den här gruppen?

"Han har sålt den"

Den 11 oktober, dagen innan "#8047" tog över, twittrade en person som agerat språkrör för "Hästar finns inte" så här:

När Nyheter24 försöker nå den tidigare administratören via telefon svarar en av hans familjemedlemmar.

– Han har inte sidan längre, han har sålt den.

Lite senare svarar språkröret själv, efter att enligt egen utsago ha diskuterat med familjemedlemmen.

– Nej, jag sålde den inte. Jag tröttnade på sidan. Då var det en kille som var intresserad som ville föra den vidare, säger personen till Nyheter24 och fortsätter senare:

– Vi kom överens om ett avtal där han gick in i organisationen "Hästar finns inte".

Är det fler personer som är med där?

– Jag vet inte, jag har lämnat organisationen.

Så det handlar inte om en försäljning eller ett hack?

– Nej, allting har gått schysst till.

"Är det viktigt för dig eller?"

I ett meddelande på Facebook bekräftar personen eller personerna som nu styr "Hästar finns inte" att ett ägarbyte har skett.

"Ny ägare då förra ägaren tappa intresset", skriver gruppen till Nyheter24.

På följdfrågan om gruppen har något samarbete med "Roliga SMS" och de andra (med tanke på att de delar omslagsbild med mera) blir svaret en länk till följande klipp:


Ett knappt år efter att Facebookgruppen först uppmärksammades har alltså innehållet helt och hållet slutat handla om hästars och dess eventuella existens. I stället matas de 225 000 personer som tryckt på "gilla" av länkar till en videosajt. Länkningar som lär innebära rejäla klirr i kassan för den eller de som står bakom videololz.

En grupp som inte finns

Det går inte att bevisa till hundra procent att den tidigare administratören sålt gruppen. Det går heller inte att fullt ut bevisa att det finns någon koppling mellan "Roliga SMS", "The typical jag" och de andra hackade sidorna. Men de har exakt samma omslagsbild och länkar till samma sajt (även om vissa av de andra sidorna också ofta lägger upp samma material som tidigare).

Vad som däremot går att konstatera är att "Hästar finns inte" numera är en Facebookgrupp som inte finns.

Kommentera
Kopiera länk
Dela