Tisdag 18 Jan
Stockholm

Facebooks övervakning fortsätter – registrerar dina musklick

Facebook vet allt du gör.
1 av 3
Facebook vet allt du gör. Foto: TT
Grundaren och vd:n Mark Zuckerberg.
2 av 3
Grundaren och vd:n Mark Zuckerberg. Foto: Paul Sakuma / AP / SCANPIX
Kanske kan annonsörerna använda sig även av den nya informationen?
3 av 3
Kanske kan annonsörerna använda sig även av den nya informationen?. Foto: PAUL SAKUMA/SCANPIX

Facebook vet redan en hel del om dig. Snart kan de få reda på betydligt mer.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vet hur du surfar

Tidigare under oktober berättade Nyheter24 om att Facebook ska börja med "intressebaserade" annonser. Om du surfat in på en cykelbutik kommer det upp annonser på cyklar på det sociala nätverket, för att ta ett exempel.

Annonser som anpassas efter dina surfvanor och användare som analyseras för att Facebook ska kunna lista ut vem du har en relation med

Det sociala nätverket har infört allt fler övervakningsverktyg den senaste tiden. De vet redan vad du tittar på, vad du köper och var på internet du helst hänger. Nu öppnar Facebook för att utöka övervakningen.

Enligt Wall Street Journal testar företaget ett nytt program som kan samla in betydligt fler uppgifter om användarna än tidigare. Ken Rudin, chef för Facebooks analytikergrupp, förklarar att programmet kan samla in detaljinformation som till exempel hur länge du svävar med musen över ett visst område på sajten.

Ska testas i några månader

Informationen är tänkt att användas för att placera både inlägg och annonser i rätt flöden. Facebook samlar in två sorters information – demografisk, som var du bor och vilken skola du gick på, och beteendemönster, som vad du gillar och klickar på.

Det nya programmet ska utöka möjligheterna att samla in och analysera användarnas beteendemönster. Om några månader ska programmet utvärderas och sedan tar Facebook ett beslut om man ska fortsätta att använda det, det skriver Wall Street Journal

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela