"En välpaketerad monstermaskin"

- 04/11/2013, 16:10 -
Viktor Adolfsson har testat iPad Air.
1 av 4

Viktor Adolfsson har testat iPad Air.

Gustav Holmström / Nyheter24

Så ser Nyheter24 ut i den nya "paddan".
2 av 4

Så ser Nyheter24 ut i den nya "paddan".

Gustav Holmström / Nyheter24

Nya iPad Air är tunnare än någonsin.
3 av 4

Nya iPad Air är tunnare än någonsin.

Marcio Jose Sanchez / AP / TT BILD

Tim Cook med den nya skapelsen på Apples keynote.
4 av 4

Tim Cook med den nya skapelsen på Apples keynote.

Marcio Jose Sanchez / AP / TT BILD

"Den är egentligen ingen nödvändig pryl, men kul att ha". Nyheter24:s Viktor Adolfsson har testat nya iPad Air.

Jäklar, vad lätt den är. Det är första tanken när jag håller i nya iPad AirApples något mindre men betydligt kraftfullare surfplatta.

För trots att den är 16,2 millimeter smalare på bredden och 1,9 millimeter tunnare än föregångaren är den femte generationens iPad en välpaketerad monstermaskin.

Den är snabbare än någonsin och har en prestanda som skulle göra vilken bärbar dator som helst avundsjuk. Renderade 3D-modeller och grafikkrävande spel är inga problem – och det går fort.

Som namnet antyder är det dock på viktfronten som den stora yttre nyheten finns. iPad Air väger bara 478 gram.

A7-processorn (som också finns i iPhone 5s) leder till att iPad Air är den snabbaste surfplattan Apple släppt. Den utlovade batteritiden på tio timmar överträffas också helt och hållet. Trots att jag tittar på serier i HD-kvalitet, spelar spel med tung grafik och är uppkopplad på wifi håller ett par timmar längre än så.

Det är definitivt den bästa surfplattan Apple hittills släppt. Frågan är bara hur den minskade storleken påverkar intresset för nya iPad Mini som släpps senare under månaden. iPad Air är betydligt lättare att hantera än föregångarna.

Låter det här som en ren hyllningsrecension? Ja, det gör det kanske. Men det finns ett stort problem. Inte med tekniken i sig utan med iPaden som fenomen. Den är egentligen ingen nödvändig pryl, men den är kul att ha. 

Vill man ha en bärbar dator är det billigare att köpa samt lättare att arbeta på en sådan. Vill man kunna läsa böcker på en platta finns det billigare alternativ. Vill man spela spel likaså. Listan kan göras hur lång som helst.

När allt kommer omkring känns det både roligt och lyxigt att ha en iPad Air – men det är inget jag skulle prioritera att köpa. Därför blir målgruppen tyvärr fortfarande medelålders män i kostym som behöver något att göra på sina affärsresor.