"En ögonöppnare för de som ger sitt stöd till rasistiska partier"

- 14/11/2013, 12:33 -
Hashtaggen har uppmärksammats rejält på Twitter under torsdagen.
1 av 4

Hashtaggen har uppmärksammats rejält på Twitter under torsdagen.

TT

SM-guldvinnaren med Malmö FF Jiloan Hamad har berättat om sin historia.
2 av 4

SM-guldvinnaren med Malmö FF Jiloan Hamad har berättat om sin historia.

TT

Det har även komikern Özz Nujen.
3 av 4

Det har även komikern Özz Nujen.

JOHAN ENGMAN/TT

Och Soran Ismail.
4 av 4

Och Soran Ismail.

ERIK MŅRTENSSON/TT

Hashtaggen #Minflykt har trendat på Twitter under dagen och berört många. En som har delat med sig av sin berättelse är skribenten Kawa Zolfagary.
– Det kan bli en ögonöppnare för de som ger sitt stöd till rasistiska partier i Sverige, säger han till Nyheter24.

Under torsdagen exploderade hashtaggen #Minflykt på Twitter. Under den berättar flera kända och okända svenskar om hur det var att fly från sina hemländer till Sverige. Initiativet till hashtaggen togs av Sveriges Radio och de som valt att berätta om sina flykthistorier hyllas nu i sociala medier.

"Läs på #minflykt alla! fantastiska, fruktansvärda berättelser", skriver Isobel Hadley-Kamptz.

"Tycker alla ni ska läsa #minflykt idag. Visar människorna och deras öden bakom alla siffror som slängs omkring", skriver Soran Ismail.

"Skildrar en verklighet"

En som har berättat om sin historia är skribenten Kawa Zolfagary. Han lämnades bort när han var knappt ett år gammal och återsåg sin mamma först fyra år senare på Arlanda.

– #Minflykt är viktig för den skildrar en verklighet och en erfarenhet som vissa av oss alltid bär med oss. För många av oss är flykten ett resultat av rasism, det kan bli en ögonöppnare för de som ger sitt stöd till rasistiska partier i Sverige, säger Zolfagary till Nyheter24.

Även komikern Soran Ismail har delat med sig av sina upplevelser. 

– Jag tror att det är viktigt att visa att det finns människor bakom alla dessa siffror som slängs omkring. Att det bakom varje asylsökande, beviljade såväl som avvisade, döljer sig öden långt värre än de flesta kan föreställa sig. För det farligaste som finns är avhumaniserandet. Oavsett vilken politisk åsikt man själv har angående invandringsfrågan så är attityden viktig, tycker jag. Det är stor skillnad på "Fan vad synd att vi inte kan hjälpa fler" och "Vad fan ska det komma hit fler idioter för?", säger Ismail till Nyheter24.

Här kan du läsa några av #Minflykt-berättelserna: