Bieberlänken var bara spam – nu stäms han som spred det.
1 av 4
Bieberlänken var bara spam – nu stäms han som spred det. - Foto: AP / TT BILD
En länk påstods visa en sexfilm med Bieber och ex-flickvännen Selena Gomez.
2 av 4
En länk påstods visa en sexfilm med Bieber och ex-flickvännen Selena Gomez. - Foto: AP / TT BILD
"Spamkungen" Sanford Wallace.
3 av 4
"Spamkungen" Sanford Wallace. - Foto: AP / TT BILD
Justin Bieber.
4 av 4
Justin Bieber. - Foto: AP / TT BILD

Facebook stämmer spammare – länkade till "Biebers sexvideo"

Facebookspam kan minst sagt vara irriterande. Men det kan också vara missvisande. Nu stämmer det sociala nätverket en man som la upp fejklänkar till en påstådd sexvideo med Justin Bieber.


Inte första gången

I september tvingades ett företag som skickat spam till Facebookanvändare betala nästan 20 miljoner kronor till det sociala nätverket.

När den ökände spammaren Sanford "Spamford" Wallace förlorade en tvist med Facebook 2009 dömdes han att betala ett skadestånd på svindlande 4,7 miljarder kronor.

Det har säkert hänt dig eller någon du känner. Man klickar på ett klipp som någon verkar ha lagt upp på Facebook. Men i stället för att komma till en sajt uppmanas man godkänna en applikation. Gör man det läggs samma länk upp på ens egen Facebooksida.

Nu har det sociala nätverket själva stämt en man som legat bakom liknande spam. Sedan 2008 ska han med hjälp av ett eget skript ha spridit fejkade länkar på Facebook. En av dessa var en påstådd läckt sexvideo på Justin Bieber och Selena Gomez.

Bannlystes – men fortsatte

Facebook menar att jakten på spammaren kostat företaget drygt 33 000 kronor, något de nu kräver honom på. Mannens konto har raderats och han har informerats om att han är bannlyst från det sociala nätverket – ändå har spammandet fortsatt, skriver The Next Web.

Varför gjorde han det då? Jo, när någon klickade på länken dirigerades användaren om till en annonssajt som gav spammaren betalt per klick.

Erkänner att han skapade skriptet

Enligt BBC är stämningen, som gäller bland annat bedrägeri, ett steg på vägen i Facebooks senaste strid mot spam som sprids i det sociala nätverket.

Mannen har erkänt att han skapat skriptet "Jacked" som använts vid spammandet, men har ännu inte svarat på stämningsansökan.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.