Snapchats allt mer kända logga.
1 av 6
Snapchat är högt värderat - Foto: Snapchat inc
Evan Spiegel är VD på Snapchat
2 av 6
Vd:n Evan Spiegel. - Foto: AP / TT BILD
Mark Zuckerberg
3 av 6
Facebook-vd:n Mark Zuckerberg verkar köpsugen. - Foto: Paul Sakuma / AP / SCANPIX
Facebook
4 av 6
Det sociala nätverket skulle kunna tjäna enormt mycket pengar på annonser. - Foto: TT
Reggie Brown
5 av 6
"Reggie" Brown. - Foto: LinkedIn
Bobby Murphy
6 av 6
Bobby Murphy är glad - Foto: LinkedIn

Så skulle Facebook kunna ta reklamen till Snapchat

Hur kan ett företag som inte gör någon vinst värderas till 26,6 miljarder kronor? Det är frågan många ställt sig om Snapchat. Men kanske är det inte så konstigt ändå – med tanke på vilka möjligheter Facebook skulle få.


Har bara tjugotalet anställda

Trots den skyhöga värderingen är det inte särskilt många som arbetar på Snapchat i nuläget. Här är 19 av de som jobbar för företaget i dag.

De tackade nej till ett bud på 20 miljarder kronor från Facebook och världen häpnade. Både över summan i sig och över att Snapchats ledning inte accepterade budet. Även Google ska ha varit och nosat på företaget.

Man kan lugnt konstatera att det måste vara ganska skönt att vara vd:n Evan Spiegel just nu. 23-åringen behöver bara sitta och vänta på nästa rekordbud. 

Samtidigt har dock frågetecknen höjts om hur den växande appen, där 400 miljoner "snaps" skickas varje dag, ska kunna börja tjäna pengar på riktigt. Inte ens Facebook skulle köpa en app som det inte går att använda för att skaffa sig nya annonsintäkter.

Största fördelen blir en nackdel

Fördelen med appen för dess användare är att allt innehåll raderas. Men det är samtidigt den största nackdelen för den som vill sälja annonser. Snapchat vet mycket lite, om ens något, om sina användare. Det har dock inte hindrat dem att testa att skicka ut korta bild- och filmannonser.

Men så länge de inte vet mer om användarnas personlighet, intressen och bakgrund är det svårt att tjäna de stora pengarna. Det skulle Facebook kunna göra skillnad på, menar Jan Rezab, vd på företaget Social Bakers. De jobbar med att annonsera i sociala medier och har bland annat samarbetat med just Facebook.

Enligt Business Insider säger Rezab att det enda som krävs är att Snapchat samarbetar med exempelvis Facebook eller Twitter, alltså kopplar ihop apparna. På så vis kan företag som vill annonsera till några med ett särskilt intresse ta dessa uppgifter på Facebook – och sedan göra reklam i Snapchat.

Helt plötsligt verkar de där 26,6 miljarderna i alla fall nästan rimliga. Snapchat behöver inte ens uppgifterna om sina användare för att tjäna pengar på dem.

Gamle "frat"-brodern kan casha in

Någon som dock säkerligen väntar på ett ännu bättre bud är Frank "Reggie" Brown.

Han gick på Stanforduniversitet tillsammans med Spiegel och den andra grundaren Bobby Murphy. De tre gick med i "Kappa Sigma" samtidigt. Och alla var inblandade när idén till Snapchat grundlades. Men sedan fick Brown inte vara med och skörda framgången.

I februari stämde han sina två gamla kompisar. Hans krav är att få en tredjedel av ägandet i företaget, även om han har påståtts acceptera en femtedel.

Enligt läckta videoklipp på förhör med Murphy och Spiegel tyder nu det mesta på att parterna kommer överens om att Brown ska få ta del av framgången. Båda de andra medgrundarna säger att han förtjänar "någonting" för sitt arbete. Spiegel ger bland annat Brown äran för idén om att all data användarna skickar ska raderas.

– Kort sagt så sa jag till Evan att jag ville göra en app som skickar bildmeddelanden som raderar sig själva. Han blev överväldigad. Han sa: "det är en miljon dollar-idé, det är en miljon dollar-idé!", säger Brown själv i sitt förhör enligt Business Insider.

"Reggie kan förtjäna något för vissa insatser"

Det allra tyngsta tecknet på att Brown snart också kan komma att bli dollarmiljonär är dock följande uttalande av Spiegel i sitt förhör.

– Reggie kan förtjäna något för vissa av sina insatser.


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

1 timme sedan
Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

1 timme sedan
Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.