Smaltrenden sprids som en löpeld – men verkar bara vara ett påhitt.
1 av 3
Smaltrenden sprids som en löpeld – men verkar bara vara ett påhitt. - Foto: Montage
En av bilderna som 4chan-användarna uppmanas sprida.
2 av 3
En av bilderna som 4chan-användarna uppmanas sprida.
En av de andra bilderna.
3 av 3
En av de andra bilderna.

Nätforumet lurar alla om smal bikinitrend – men ingen vet varför

En "bikini bridge" skapas av en bikiniunderdel och en smal tjejs höftben. Men den nya anorektiska "trenden" verkar vara mer eller mindre fabricerad. Det är det beryktade nätforumet 4chan som är igång igen.


4chan

Forumet 4chan, där ursprunget till det löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous återfinns, har fått rykte om sig att vara minst sagt kontroversiellt. Användare har bland annat hackat Sarah Palin, mobbat 11-åriga tjejer och genomfört flera överbelastningsattacker.

Bredvid seriösa diskussioner om politik, sport och populärkultur kan den som vill hitta diverse obskyr porr, våld och andra mörka ting.

De flesta på forumet vill dock pyssla med nätbus.

Som att rösta fram Hitler som smartast i världen.

Är "bikini bridge" 2014 års "thigh gap"?

Den frågan har bloggar, twittrare och även ett par större nyhetssajter ställt sig de senaste dagarna. En ny, smaltrend som får tjejer att må dåligt – menar vissa. 

En "bikini bridge" är det luftutrymme som bildas när en tjej i bikini är så smal att hennes höftben sticker ut när hon ligger på rygg.

Uppmanades sprida bilder

Men hajpen verkar egentligen bara vara ett påhitt av det ökända nätforumet 4chan, närmaste bestämt underforumet /b. 

Enligt Daily Dot har de anonyma användarna där bland annat skapat fejkade twitterkonton med målet att etablera hashtagen #bikinibridge. Projektet har kallats "Operation Bikini Bridge".

På forumet uppmanades också användarna att dela med sig av följande bilder på sociala medier:

 

Men det handlar inte om skapa en trend som kan få tjejer och kvinnor att må dåligt (ungefär som /b gjorde med Bieberfansen vid #Cut4Bieber). För det är även från 4chan som kritiken mot "bikini bridge" spridits. Fas två i operationen var att beskriva trenden som ohälsosam, skriver Daily Dot.

Målet var att rikta in bilderna (och kritiken mot dem) mot människor som normalt sett engagerar sig i frågor som rör exempelvis synen på kvinnokroppen och ätstörningar. Och hittills har operationen varit en succé. 

Lurade stora nyhetssajter

Nyhetssajter som ABC News och Daily Mail har uppmärksammat "bikini bridge" som en ny trend. På hastags som #bikinibridge och #bikinibridge2014 har tusentals tweets spridits de senaste dagarna. Och på Twitter har personer med hundratusentals följare uppmärksammat fenomenet.

Men varför?

Med hjälp av flera fejkade Twitterprofiler har /b-användarna uppmuntrat verkliga människor som reagerat i frågan:

Det hela handlar alltså inte om någon ny trend utan om en nätkupp. Den stora frågan som alla ställer sig är dock: Varför? Även vissa användare på forumet är tveksamma till syftet och om det ens är roligt.

"Det finns inget som ens är lite kul med det här. Visst, några feminister kanske klagar lite i en obskyr artikel eller två men det är allt", skriver en 4chan-användare enligt Daily Dot.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!