Stockholm

Har samlat 100 000 mot särskrivningar: "Språk engagerar"

Ett inte speciellt ovanligt fel. Bläddra i bildspelet för att se fler exempel.
1 av 11
Ett inte speciellt ovanligt fel. Bläddra i bildspelet för att se fler exempel. Foto: Sverige mot särskrivning
David Stark och Stellan Löfving.
2 av 11
David Stark och Stellan Löfving. Foto: Johan "Jonk" Stenström
3 av 11
. Foto: Anders Jorderud
4 av 11
. Foto: Thomas Roth
5 av 11
. Foto: Gunnar Elmgren/Skum kanin med ananassmak
6 av 11
. Foto: Marie Weberg/Skum kanin med ananassmak
7 av 11
. Foto: Christian von Essen
8 av 11
. Foto: Clant A. Scheele/Skum kanin med ananassmak
Boken.
9 av 11
Boken.
Samt t-shirts.
10 av 11
Samt t-shirts.
"Rök fritt"
11 av 11
"Rök fritt".

Nyheter24 har pratat med David Stark, en av personerna bakom den stora Facebookgruppen "Sverige mot Särskrivning".


Läs mer
David om... favoriten genom åren:

– Oj ... vi fick väl med några av dom i vår bok. Vi är nog som de allra flesta och skrattar åt klassikerna, när sjukstuga blir sjuk stuga, eller när polisanmäls blir polis anmäls. Rök fritt är ju också en klassiker. Och kyckling lever... Men om jag ska våga nämna en bild så är det nog Ica-skylten med "Rödbetor för kokta". Den är lagom larvig på nåt sätt.

David om... den mest förvånande särskrivningen:

– Skolblanketten från förra året. "Har ditt barn läs svårigheter? Har ditt barn skriv svårigheter?" Den blev ju en riksnyhet, vilket är fullt förståeligt.

David om... återkommande syndare:

– Inga enskilda personer, men skyltar från Coop, Ica, Citygross, Rusta, Ikea med flera är ganska vanliga. Så sent som härom dagen talade Ikea i Barkarby om för sina kunder att de hade problem med sitt "kassa system".

Särskrivningar, detta aber! Få saker verkar irritera gemene man mer, något som inte minst syns i och med att Facebookgruppen Sverige mot Särskrivning har nästan 100 000 likes.

Nyheter24 tog sig ett snack med David Stark, som är en av personerna bakom sidan för att få veta lite mer om hur det egentligen kom sig att han plötsligt hade en grupp med en massa följare i sina händer.

– Sidan startades av vår kompis Gustav för ett antal år sedan. Han hade inte riktigt tid att pyssla med sidan och bad mig och Stellan Löfving, som då redan drev Skyltat.se, att hjälpa till. Vi har kontinuerligt lagt upp bilder och fått den att växa från de drygt 20 000 fans den hade när vi drog igång. I dag lägger vi upp en bild om dagen ungefär, sidan låg till grund för vår bok Skum kanin med ananassmak och den har nyligen fått en systersida i Språkpoliser. Vi har också dragit igång en shop med roliga t-shirts på samma tema, berättar David och fortsätter:

– Jag och Stellan är två lätt nätnördiga kommunikatörer. Trots att vi i grunden är journalister är vi inga militanta särskrivningsmotståndare. Vi tycker att myndigheter, skolor, tidningar med mera borde kunna hålla sig korrekta, men vi gör oss sällan lustiga över felaktigheter i Blocket-annonser. Om de inte är extremt lustiga förstås.

"Språk engagerar"

Men hur kommer det sig då att en sida som gör något som trots allt är så simpelt som pekar ut stavfel har nått en så stor spridning. David tror sig ha svaret.

– Språk engagerar nåt oerhört, det är en förklaring. Att vi jobbar med humor är förstås en annan. Helt klart är också att väldigt många retar sig på alla särskrivningar och tror att de blir vanligare och vanligare. Vi är dock inte så säkra på det. En förklaring till att vi ser så många särskrivningar kan vara att vi skriver så mycket på exempelvis Facebook. Vi tar dagligen del av en en jäkla massa hastiga uppdateringar och egenknåpade annonser, det är klart att det slinker igenom en hel del.

"Ingen är felfri"

Men trots att det är många som uppenbarligen stör sig på särskrivningar tycker David att kommentarerna på deras egna sida ofta håller god ton.

–  Det har hänt att vi hittat rasistiska kommentarer, men det är ändå ovanligt. Det känns som att flödet är bra på att säga till de som uttrycker sig illa. De flesta ser nog som vi humorn och tycker att det viktigaste är att folk gör sig förstådda. Sen finns det förstås de som är lite mer rabiata. Facebook är bra på det sättet att det är svårt att vara anonym. Det håller nog många idiotkommentarer borta, säger han.

Hur stor är rädslan att själv stava fel vid en uppdatering?

– Haha, det har hänt och då får man på nöten direkt. Jag läser nog varje uppdatering fyra, fem gånger innan jag lägger upp den, säger David och fortsätter:

– Det är ju lite lustigt att sidan heter Sverige mot Särskrivning med versalt S i "Särskrivning". Den startades ju väldigt spontant, som sagt. På bara några timmar hade den dock för många likes för att Facebook skulle tillåta en namnändring och det där är omöjligt att få till i dag. Det bjuder vi på, ingen är felfri.

Går det verkligen att få stopp på särskrivandet?

– Nej och det vore väl nästan lite tråkigt?

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.