Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uthängningsgrupp på Facebook stängdes efter massanmälningar

- 16/01/2014, 21:17 -
Till slut plockades gruppen bort. Emelie Nordström var en av anmälarna.
1 av 5

Till slut plockades gruppen bort. Emelie Nordström var en av anmälarna.

Privat / Faksimil

En av bilderna som lagts upp på sidan.
2 av 5

En av bilderna som lagts upp på sidan.

Faksimil

Emelie Nordström.
3 av 5

Emelie Nordström.

Privat

Facebookgruppen är inte ensam i sitt slag.
4 av 5

Facebookgruppen är inte ensam i sitt slag.

Faksimil

Malin Michea var en av de som engagerade sig.
5 av 5

Malin Michea var en av de som engagerade sig.

Privat

Till slut blev anmälningarna för många även för Facebook. Nu har gruppen där unga tjejer hängdes ut med halvnakna bilder stängts ned.

I förra veckan skrev Nyheter24 om en Facebookgrupp där tjejer hängdes ut med halvnakna bilder plockade från appen Snapchat.

Många som upptäckt gruppen valde att engagera sig och tillsammans gå in och anmäla den för att den skulle plockas ned.

Det dröjde en knapp vecka och en hel del argumentation fram och tillbaka – men nu är gruppen till slut borttagen. Facebook har meddelat att den bryter mot det sociala nätverkets policy.

Bemötandet: "Har du inte fått kuk på länge?"

Något som glädjer bloggaren och debattören Malin Michea och de andra uppmärksammade den:

Emelie Nordström var en av de som reagerade efter Nyheter24:s artikel. Hon la ut en status på sin egen Facebooksida där hon uppmanade sina vänner att anmäla gruppen.

– Vad jag kunde se i går så var det minst 35 personer. Och det var just det som jag tror gav resultat, att jag har så fantastiska engagerade vänner som inte heller tyckte sådana här sidor skulle få finnas. Tillsammans är vi starka! säger hon till Nyheter24.

"Blev vansinnig!"

Sättet som anmälningarna bemöttes på tycker hon dock var under all kritik.

– Jag blev vansinnig! Flera av mina vänner hade lagt sig i och anmält och säkerligen hade även andra gjort det, men det gick knappt tio minuter innan man fick ett robotaktigt avslag där de skrev att de nekat anmälan, säger Nordström.

Nu har alltså gruppen till slut plockats ned. Och liknande grupper borde också anmälas, menar hon.

– Facebook är numera nästan lika verkligt som utsidan av vårat fönster, och mobbning av allt slag är någonting som vi ständigt kämpar mot. Näthat är ett ganska nytt begrepp, men det är ingenting någon ska behöva tolerera, säger Nordström.

Michea reagerade tidigare på hur de som gav kritik i gruppen bemöttes av "fansen".

– Som oftast när människor protesterar mot sexism så bemöttes det av ganska hårda ord i stil med "Har du inte fått kuk på länge?", sa hon i förra veckan till Nyheter24.

Lades upp mot tjejernas vilja

Bilderna som lades upp i gruppen verkar ha varit upplagda mot tjejernas vilja. "Visar du det här för någon så dödar jag dig", stod det på en av dem.

Nu har alltså gruppen, som hade cirka 10 000 likes, plockats bort av Facebook. Men liknande grupper finns ännu kvar.

Facebook tillåter ofta liknande grupper

Det är inget ovanligt att Facebook tillåter grupper som just denna. Nyheter24 skrev om "Unga gravida horor" som länge tilläts vara kvar trots flera anmälningar. En av bilderna som lagts upp där var tagen från en svensk kvinnas blogg.

Det dröjde även hela två år innan det sociala nätverket plockade ned den våldtäktshyllande sidan "Roast Busters".

Det allra tydligaste exemplet kanske ändå är den stängda svenska gruppen "Alla tjejer är horor". Den anmäldes av flera användare men det var inte förrän bland annat SVT uppmärksammade en polisanmälan mot gruppen som den plockades ned.