Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför kan det vara farligt för kvinnor att sitta still

- 22/01/2014, 21:24
Sitter du också för mycket om dagarna?
1 av 3

Sitter du också för mycket om dagarna?

SCANPIX / Bertil Ericson / SCANPIX

Försök att stå upp och jobba i stället.
2 av 3

Försök att stå upp och jobba i stället.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Ny studie visar att det är bättre att stå.
3 av 3

Ny studie visar att det är bättre att stå.

TT NYHETSBYRÅN

Som kvinna är det dags att sluta sitta still. En studie visar att stillasittande kvinnor löper tolv procents större risk att dö i förtid.

– Folk tror att om du är vältränad och hälsosam så spelar det ingen roll om du sitter mycket, fast det stämmer inte, skriver en av forskarna som varit med och genomfört studien.

Ett antal kvinnor som satt mellan nio och tio timmar om dagen deltog i studien. Forskarna följde sedan kvinnorna i hela tolv år för att hitta en koppling mellan mycket stillasittande och tidig död. Resultaten blev att de kvinnor som satt mer än elva timmar per dag löpte tolv procent större risk att dö än de som satt färre timmar. 

Ökad risk för sjukdomar

Studier har även hittat kopplingar mellan flera sjukdomar och mycket stillasittande, bland annat med cancer och diabetes. Även risken att dö i en hjärtattack ökar med 54 procent skriver den amerikanska tidningen Medicine & Science in Sports & Exercise.

De har också kommit fram att rumpan kan växa mer än vanligt om man sitter mycket eftersom att kroppsdelar som utsätts för tryck producerar mer fett.