Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu finns det fler än två kön på Facebook

- 13/02/2014, 21:33 -
Nu kan man själv bestämma.
1 av 4

Nu kan man själv bestämma.

AP/TT

Så här såg alternativen på "gender" ut innan
2 av 4

Så här såg alternativen på "gender" ut innan

AP/TT

Och så fick man välja ett av dem.
3 av 4

Och så fick man välja ett av dem.

AP/TT

Nu kan man välja "custom"...
4 av 4

Nu kan man välja "custom"...

AP/TT

Från och med nu kan du definiera dig som annat än man eller kvinna på Facebook. I samarbete med ledande HBTQ-rättsorganisationer presenteras nu möjligheten för dig att själv skriva vad du vill definiera sig som.

Under rubriken "kön" står det nu man, kvinna och annat. Väljer man annat så kan man själv i ett fält nedanför fylla i upp till tio ord man vill benämna sig själv som, till exempel transsexuell, cisgender och intersexuell, skriver nyhetsbyrån AP

Viktigt att kunna vara sig själv

I ett meddelande som Facebook skrivit på sin sida Facebook Diversity säger de att när man loggar in för att ansluta sig med vänner och organisationer man gillar så måste man kunna känna sig som sitt sanna jag. De menar också att kön är en viktig del i det och att de därför nu öppnar upp för könstillhörighet bortom man och kvinna. 

Han, hon eller hen?

Det är från och med nu också möjligt att bestämma vilket pronomen man vill bli kallad för. Eftersom dessa tjänster än så länge endast finns på amerikanska Facebook är alternativen manligt (he/his), kvinnligt (her/hers) och neutralt (they/their). 

Säkerhetsinställning möjlig

Facebook skriver också att de inser att alla inte kan vara helt öppna med sin könstillhörighet, och har därför gjort det möjligt att ställa in vilka man vill ska kunna se vilken kön man tillhör.