Pheme ska stoppa lögner på Twitter.
1 av 2
Pheme ska stoppa lögner på Twitter. - Foto: SCANPIX
På så sätt ska man kunna hindra att felaktig information sprids.
2 av 2
På så sätt ska man kunna hindra att felaktig information sprids. - Foto: TT BILD / Ap

Trist för trollen – nu kommer en lögndetektor för Twitter

Kan det vara slut med lögner på Twitter snart? Eller är det bara ett sätt för myndigheterna att övervaka oss ytterligare?


Information sprids snabbt

Med hjälp av en Facebookefterlysning hängdes en ung kvinna ut.

En ung kvinna med skyddad identitet, dessutom.

Här är hennes historia.

När lögner sprids som sanning på Twitter så kan det bli problem. Daily Dot exemplifierar det hela med när fel gärningsmän pekades ut efter bomberna vid Boston Marathon och de rykten som spreds om att livsfarliga djur skulle ha rymt från London Zoo under upploppen 2011.

Något som kanske kan undvikas i framtiden. Nu kommer nämligen "Pheme" – en slags lögndetektor för Twitter.

"Folk tror på vad de läser"

Pheme ska kunna slå fast huruvida ett påstående stämmer genom att analysera tillförlitligheten hos källorna bakom just detsamma.

Påståendet ska sedan, om det inte är en säker sanning, kategoriseras som antingen "speculation", "controversy", "misinformation" eller "disinformation".

– Folk tror på vad de läser på internet. Men i kritiska situationer ska du nu kunna visa tillförlitlig information, säger Kalina Bontcheva från University of Sheffield som jobbat med att ta fram Pheme till Daily Dot.

Kan missbrukas

Det hela finansieras av EU, vilket redan har fått en hel del konspirationsteorier att flyta upp till ytan. Och enligt Daily Dot är det också möjligt att Pheme kommer att användas för att hitta information som är obekväm för regeringar eller företag, snarare än att vara ren osanning. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!