Söndag 25 Jul
Stockholm

Nätforumet skänker annonsintäkter till välgörenhet

Reddit försöker ge något tillbaka.
1 av 3
Reddit försöker ge något tillbaka. Foto:
Annars brukar Reddit bland annat skicka pizza till de som behöver lite uppskattning. Som de här cancerpatienterna.
2 av 3
Annars brukar Reddit bland annat skicka pizza till de som behöver lite uppskattning. Som de här cancerpatienterna. Foto:
Eller de som skadades under Boston Marathon-bombningen förra året.
3 av 3
Eller de som skadades under Boston Marathon-bombningen förra året. Foto: Faksimil / SCANPIX / Montage

Olika forum på nätet brukar få ta emot en hel del kritik för hat och mobbning. Men då glömmer man bort allt gott som händer där ute. Nu ska Reddit skänka tio procent av sina annonsintäkter till välgörenhet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Good guy Reddit

Det är inte första gången Reddit faktiskt gör bra saker. 2012 skänkte användarna tillsammans en dryg halv miljon kronor till ett barnhem i Kenya. Förra året skickade de pizzor till personer som skadats och låg på sjukhus efter Boston Marathon-bombningen. 

Att just skicka pizzor har blivit något av Reddits grej. Det finns till och med ett eget underforum som heter "Random acts of pizza".

Nätforum och omröstningar brukar inte sällan vara en dålig kombination. Ofta blir de kapade av användare som gillar att "skoja till det". 

Därför spelar "internets framsida" Reddit ett högt spel när de nu ska skänka tio procent av annonsintäkterna till välgörenhet. Ändamålet ska nämligen bestämmas i en omröstning i en forumtråd.

Ska förhindra kapning

Enligt Huffington Post kommer Reddit ta in nomineringar under året för att i slutet av 2014 låta användarna rösta på olika alternativ.

"Vi vill visa att annonsering inte bara stödjer Reddit som plattform utan även syftet och målen med Reddit som helhet", skriver forumet i ett blogginlägg.

Som i alla dessa sammanhang finns dock ett stort orosmoln. Att omröstningen ska kapas av några som inte bryr sig särskilt mycket om det goda syftet. Men Reddit är förberedda.

I blogginlägget konstaterar teamet att visst, det är en risk man tar när man gör något liknande. Dock hoppas de att de som röstar ska tänka på att det är verkliga pengar som går till verkliga ändamål.

"Förbehåller oss rätten att kontrollera hela processen"

Och skulle omröstningen ändå bli kapad finns det en plan B.

"Vi förbehåller oss rätten att kontrollera hela processen och gripa in om vi tror att det är något fiffel på gång", skriver teamet.

Endast verifierade välgörenhetsorganisationer kommer att kunna nomineras och Reddit kommer att använda sig av en kod som omöjliggör manipulation av röstsystemet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela