Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Louise, 32: "Min helt vanliga tjejkropp"

- 19/03/2014, 09:46 -
1 av 4

Faksimil / Privat

Nu sprider sig hennes klipp.
2 av 4

Nu sprider sig hennes klipp.

Faksimil

Louise har även startat gruppen "Min helt vanliga Tjejkropp"
3 av 4

Louise har även startat gruppen "Min helt vanliga Tjejkropp"

Faksimil

Louise Östgaard.
4 av 4

Louise Östgaard.

Privat

Louise Östgaard fick nog av alla retuscherade bilder som visar hur en tjejkropp ska se ut. Nu sprids hennes egna klipp på Facebook.
– I stället för att tycka till och klaga på hur jag INTE vill att det ska se ut i sociala medier ville jag lyfta ett exempel på hur det kan se ut i stället, säger hon till Nyheter24.

Fysioterapeuten och hälsopedagogen Louise Östgaard, 32, jobbar på en en klinik för ätstörningar och har jobbat i tränings- och hälsobranschen i tio år. Hon håller dessutom workshops och föreläsningar om samma ämnen. Något som gör att hon ser hur de bilder som samhället målar upp påverkar samhällets bild av kvinnokroppar.

"En viktig fråga"

Nu sprids ett klipp som hon själv delat på Facebook om hur en helt vanlig tjejkropp ser ut.

– Det skedde spontant efter ett infall på väg hem från jobbet. Jag hade just läst en av otaliga reaktioner på retuscherade bilder i media vilket för mig är en viktig fråga som syns allt mer. Men jag kände mig frustrerad över hur vanligt och lätt det är att uttrycka och visa upp sin åsikt om att "media och samhället gör fel", säger Louise till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är relativt enkelt att reagera på retuscherade bilder eller klaga på "hur trött man är på alla som lägger upp träningsbilder, diettips och selfies i konstruerad vinkel". Jag kände att jag behövde prova det omvända. Istället för att tycka till och klaga på hur jag INTE vill att det ska se ut i sociala medier ville jag lyfta ett exempel på hur det kan se ut i stället.

#tjejkropp

Hon har också startat Facebooksidan "Min helt vanliga Tjejkropp" och använder sig av hashtaggen #tjejkropp för att få ytterligare spridning för sitt budskap.

– Jag ser mycket och möter många konsekvenser av den bild vi alla hjälps åt att upprätthålla. Det är en bild som fungerar så länge alla tror på den och går med på den. Sociala medier ger individer stor möjlighet att påverka, men också påverkas av bilden av tjejkroppar. Vem och vad som påverkar är faktiskt upp till var och en av oss, säger Louise.

Vad har du fått för reaktioner?

– Reaktionerna har varit tusentals fler än jag anade. Min tolkning av det är att det finns ett uppdämt behov av sånt här. Det är mycket positiva, jag blir både rörd av alla påhejningar men också förundrad över att så många tycker att detta är så modigt. Jag vill att fler ska hänga på! Filma eller fota sig som vanligt och dela, det borde ju vara det vanliga, inte det modiga.

LÄS MER: "Glöm inte alla tjejer som lider av att inte kunna gå upp i vikt"