1 av 2
- Foto: Faksimil / Privat
Louise Östgaard.
2 av 2
Louise Östgaard. - Foto: Privat

Louise, 32: "Min helt vanliga tjejkropp"

Louise Östgaard fick nog av alla retuscherade bilder som visar hur en tjejkropp ska se ut. Nu sprids hennes egna klipp på Facebook. – I stället för att tycka till och klaga på hur jag INTE vill att det ska se ut i sociala medier ville jag lyfta ett exempel på hur det kan se ut i stället, säger hon till Nyheter24.


Louises budskap

 "Jag kan inte bära allas röst så jag bär min, utifrån det som är för mig. I den del av världen jag förmår se och greppa, utifrån det mitt sammanhang väcker i mig. Hoppas DU kan hjälpa till att föra fram det man bär på när man har just DIN helt vanliga tjejkropp! :) "

Så spred hon hon klippet

"Jag har tänkt på det länge. Nu gör jag det. Lite impulsivt kanske, avsky eller gilla. Men detta är en film, om en tjej och en vanlig kropp. En tjejkropp. Trött på allt som postas, antingen i form av perfektion eller alla de retuscherade bilder som postas med reaktioner om att det är fel. Men var är alla vanliga kroppar? De som vi vill att unga tjejer ska växa upp med och lära sig älska. De med normal fettmängd för en vuxen kvinna. De kroppar som inte tränar varje dag och går på diet. De kroppar som tillhör människor. Med defekter och vinterhull, med blekhet efter att solen inte visat sig på länge. De som snart ska visas i bikini, utan förberedelser. Här är en chansning, ett försök att göra skillnad. Här är en tjejkropp."

Fysioterapeuten och hälsopedagogen Louise Östgaard, 32, jobbar på en en klinik för ätstörningar och har jobbat i tränings- och hälsobranschen i tio år. Hon håller dessutom workshops och föreläsningar om samma ämnen. Något som gör att hon ser hur de bilder som samhället målar upp påverkar samhällets bild av kvinnokroppar.

"En viktig fråga"

Nu sprids ett klipp som hon själv delat på Facebook om hur en helt vanlig tjejkropp ser ut.

– Det skedde spontant efter ett infall på väg hem från jobbet. Jag hade just läst en av otaliga reaktioner på retuscherade bilder i media vilket för mig är en viktig fråga som syns allt mer. Men jag kände mig frustrerad över hur vanligt och lätt det är att uttrycka och visa upp sin åsikt om att "media och samhället gör fel", säger Louise till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är relativt enkelt att reagera på retuscherade bilder eller klaga på "hur trött man är på alla som lägger upp träningsbilder, diettips och selfies i konstruerad vinkel". Jag kände att jag behövde prova det omvända. Istället för att tycka till och klaga på hur jag INTE vill att det ska se ut i sociala medier ville jag lyfta ett exempel på hur det kan se ut i stället.

#tjejkropp

Hon har också startat Facebooksidan "Min helt vanliga Tjejkropp" och använder sig av hashtaggen #tjejkropp för att få ytterligare spridning för sitt budskap.

– Jag ser mycket och möter många konsekvenser av den bild vi alla hjälps åt att upprätthålla. Det är en bild som fungerar så länge alla tror på den och går med på den. Sociala medier ger individer stor möjlighet att påverka, men också påverkas av bilden av tjejkroppar. Vem och vad som påverkar är faktiskt upp till var och en av oss, säger Louise.

Vad har du fått för reaktioner?

– Reaktionerna har varit tusentals fler än jag anade. Min tolkning av det är att det finns ett uppdämt behov av sånt här. Det är mycket positiva, jag blir både rörd av alla påhejningar men också förundrad över att så många tycker att detta är så modigt. Jag vill att fler ska hänga på! Filma eller fota sig som vanligt och dela, det borde ju vara det vanliga, inte det modiga.

LÄS MER: "Glöm inte alla tjejer som lider av att inte kunna gå upp i vikt" 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.