En av alla queera berättelser.
En av alla queera berättelser. - Foto: Montage

Nu sprids queera berättelser på Twitter

Den nya hashtagen #queeraberättelser ger unga hbtq-personer en plattform att synas och höras på. Erfarenheterna är starka men inte nödvändigtvis negativa.


Queera Berättelser

Projektet kommer mynna ut i en hemsida med tillhörande usb samt en bok. Queera Berättelser är ett samarbete RFSL Stockholm, Fanzingo och Fabula Storytelling.

Adori Rahman twittrar på @AD0RI och driver bloggen systemkritikern.wordpress.com.

"När föräldrar och nära/kära 'oskyldigt' skojar om hbtq utan att förstå hur hårt det trycker mig tillbaka ner i skalet" 

Tweeten är ett av alla de bidrag som utgör #queeraberättelser på Twitter. En hashtag som går ut på att unga hbtq-personer delar med sig av sina erfarenheter. 

Hashtagen är i sin tur en del av Queera Berättelser, ett berättarprojekt för unga hbtq-personer mellan 13 och 25 år som syftar till att ge unga en plattform att synas och höras – på deras egna premisser, förklarar initiativtagaren Adori Rahman för Nyheter24. 

"Mycket större"

– Hashtagen #queeraberättelser handlar om att främst yngre hbtq-personer ska få berätta om hur det är att vara hbtq i dag. När taggen startades var det dock hbtq-personer i olika åldrar, bakgrund och så vidare som började skriva och det blev mycket större än vad jag initialt trodde att det skulle bli, berättar Adori Rahman. 

Hashtagen trendade mycket riktigt under flera dagar och historierna är många och gripande: 

"Första ggn jag vaknade upp m armarna runt en vän, näsan inborrad i hennes nacke o allt bara kändes helt jävla självklart"

"Det är inte bara skit att vara hbtq, mitt i allt finns en enorm gemenskap och det kan ingen ta ifrån oss. Oavsett." 

"Gick miste om 18 år av livet"

Berättelserna vittnar även om övergrepp och sorg:

"På t-centralen: Tagen på fittan och slagen i ansiktet efter att ha avfärdat en snubbe med 'jag har flickvän'."

"Jag gick miste om 18 år av livet, 18 år fylldes av förvirring/ångest, för att omvärlden inte tillät mig inse vem jag var"

Flera berättelser speglar den problematik som många hbtq-personer möter dagligen:

"Att inte komma ut en gång och sen aldrig mer, utan ist kanske 7 ggr om dagen"

"Frågan "hur länge har du varit sån?" när jag berättar om min sexualitet. Som om det skett någon olycka en gång i tiden"

"Fina saker som hänt"

– Detta är ju ett bevis på att denna typen av rum och sammanhang saknas för hbtq-personer, konstaterar Adori Rahman som även observerat att många berättar om den problematik som hbtq-personer möts av dagligen och det strukturella förtrycket mot människor som på olika sätt bryter mot vedertagna normer.

– Det blir ofta så att hbtq-rörelsen ofta lyfter det förtryck vi drabbas av och därför försökte jag även se till så att yngre hbtq-personer skriver om fina saker som hänt i hbtq-kretsar, med första förälskelser och i andra sammanhang

Själv upplever Adori Rahman att hen inte vill att omvärlden ska definiera hens person och existens enbart som kantad av problematik.

– Hbtq-rörelsen har ju trots allt gett mig mening och sammanhang, ord för att förstå mig själv och de system i vilka vi rör oss i. 


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.