Stockholm

Ebay hackat – 145 miljoner konton hotade

Ebay har fått 145 miljoner konton kapade, men enligt Ebay finns det inga uppgifter om bedrägeri.
Ebay har fått 145 miljoner konton kapade, men enligt Ebay finns det inga uppgifter om bedrägeri. Foto: AP/Scanpix

Dataintrånget ser ut att vara det näst största i USA:s historia. Inga finansiella uppgifter verkar ha kapats, men säkerhetsexperter ber nu alla drabbade att ändå ändra sina lösenord.


Läs mer
Största intrånget

Det största dataintrånget hittills drabbade Adobe Systems i oktober 2013. Totalt kapades 152 miljoner konton hos programvaruföretaget, skriver Reuters.

Men inte heller där ska några finansiella uppgifter avslöjats.

USA. För tre månader sedan genomfördes ett av de största dataintrången i USA:s historia. Ebay kunde i natt bekräfta att 145 miljoner konton har blivit kapade mellan februari och mars månad, skriver Reuters.

Kontona innehåller lösenord, födelsedatum, e-postadresser och annan personlig information som hackarna nu fått tillgång till. 

Men enligt Ebays informationschef Amanda Miller har hackarna bara kopierat en stor del av uppgifterna och just nu finns det inga bevis för att de krypterade lösenorden ska ha avkodats då inga finansiella uppgifter, så som kreditnummer verkar ha avslöjats. 

Utsatta för bedrägeri

Men säkerhetsexperter varnar nu för att Ebays kunder ändå kan ha utsätts för bedrägeri särskilt om de har använt samma lösenord till andra konton. 

– Människor måste sluta återanvända lösenord och ändra sitt utsatta lösenord med en gång på de sajter där det används, säger säkerhetsstrateg Trey Ford till Reuters.

Men Ebay meddelar att de inte har upptäckt någon ökad bedrägerihalt på sin modersajt sedan intrånget och inte heller några tecken på att PayPal, deras betalningservice på nätet ska ha drabbats av intrång.

Näst största i historien

Dataintrånget ska ha kunnat ske efter att hackare kommit åt ett mindre antal Ebay-anställdas inloggningsuppgifter, vilket gav dem tillgång till Ebays interna nätverk.

Dataintrånget ser ut att vara det näst största intrånget i USA:s historia baserat på antalet konton som har blivit drabbade. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.