Lördag 31 Jul
Stockholm

Vill göra Facebook till en religion

Facebook-grundaren har blivit gud i ny religion.
Facebook-grundaren har blivit gud i ny religion. Foto: Foto: TT

Via en annonssajt söker en anonym person samarbetspartners till en ny religion. Frågan är bara hur länge den kommer att finnas. Annonsören verkar nämligen byta ganska ofta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mark Zuckerberg som gud

Varför den kristna guden, som bibelhistorien förtäljer, placerade människan på jorden råder det delade meningar om. Precis som med meningen med livet, som de lärde förmodligen kommer att tvista om i all evighet. 

Varför Mark Zuckerberg, nybliven gud, startade Facebook kan man lära sig genom att se filmen "The social network". Till en början handlade det mest om att kunna titta på bilder på kvinnliga Harvardstudenter. 

"If god had a name, what would it be", frågar sig Joan Osbourne i sin klassiska låt "One of us" från 1995. Genom historien är det många som gjort anspråk på att inneha svaret på frågan. Den senaste i raden, en person i San Francisco, ger nog ett av de märkligaste. 

På annonssajten Craigslist söker personen människor som vill ansluta sig till en ny religion, där Facebook-grundaren Mark Zuckerberg är gud

Vill ha en roligare religion

"Hej allihopa, jag jobbar på att skapa en ny religion med Mark Zuckerberg som gud och letar nu efter samarbetspartners som är intresserade av att delta i projektet", skriver en anonym person och fortsätter med att stolpa upp sex anledningar till varför Facebook-religionen är nödvändig.

Anledningen är främst att personen tycker att existerade religioner är alltför tråkiga. Den nya kommer enligt annonsen hämta inspiration från bland annat grekisk mytologi. Förutom huvudguden Zuckerberg kommer Sheryl Sandberg, vice vd på Facebook, och Ashley Arenson, Mark Zuckerbergs gamla skolkärlek, också tituleras som olika gudar. 

Tro ingen nödvändighet

Det hela låter lite snurrigt, men som tur är behöver den som vill ansluta sig inte tro på religionen, uppger annonsören.

"Jag har en ovanlig förmåga att hitta på saker som jag sedan börjar tro på, så jag kan skriva en påhittad historia om att Zuckerberg är gud och sedan börja tro på det, trots att jag precis hittade på det." skriver personen i sin annons.

Risk att det blir kortvarigt

Som bekant har kristendomen lite drygt 2000 år på nacken, och den grekiska mytologin är ett antal hundra år äldre än så. Om man hoppas på något långsiktigt projekt i samband med Facebook-religionen bör man dock tänka några varv extra innan man ansluter sig. Annonsören verkar nämligen byta åsikt ganska ofta. Något som framgår i punkt fem i annonsen, där följande står att läsa:

"Jag kan ändra min tro i ett ögonblick, så jag kan byta från att vara judisk till kristen, till muslim eller ateist, bara genom att knäppa mina fingrar. Jag känner inte till många andra människor som kan ändra sin tro så snabbt eller börja tro på något som de själva hittat på. Jag tycker att det är en speciell egenskap, det jag har."

Kommentera
Kopiera länk
Dela