– De har så hemska tankar och tillvägagångssätt att jag inte vet om en konfrontation hjälper, säger Palacios Deidre om varför hon inte konfronterade gruppen tidigare.
– De har så hemska tankar och tillvägagångssätt att jag inte vet om en konfrontation hjälper, säger Palacios Deidre om varför hon inte konfronterade gruppen tidigare.

Facebookgrupp jagar tiggare – Fi-politiker en av medlemmarna

– Försöker hålla gruppen under kontroll, så försvarar sig Fi-politikern Palacios Deidre om sitt medlemskap i Facebookgruppen. Hon hävdar att hon tvärtemot gruppens syfte arbetar för EU-migranters rättigheter och hälsa.


Schasade bort tiggare

Kund vittnar om hur Ica-anställd hotade och körde bort tiggare.

– Våra kunder blir störda, säger butikens köpman till Dala-Demokraten. 

Läs mer. 

I onsdags uppmärksammade tidningen Metro hur en ny Facebookgrupp uppmanar sina medlemmar att hänga ut tiggare och kartlägga var de bor. I gruppens beskrivning står det ”Lägg gärna upp tips och bilder på vart tiggarna tar vägen på natten. Bilder på bilarna som hämtar upp dom vore intressant”. 

Facebookgruppen hävdar att de vill stoppa "det organiserade tiggeriet", detta inte bara genom att dela med sig av information om platser och tider, utan även genom att lägga upp bilder på var tiggarna håller till nattetid. 

”Man skulle kanske åka och hälsa på dem och bjuda på en kopp kaffe”, skriver en av medlemmarna i ett inlägg och beskriver detaljerat var tiggarna bor. 

Fi-politiker anmäler gruppen

Facebookgruppen har 214 medlemmar, en av dem mer oväntade medlemmarna är FI-politikern Palacios Deidre. Hon sitter i Feministiskt initiativs styrelse och kandiderar i höst till Stockholms kommun och landsting. Men till Nyheter24 säger hon att hon inte stöder gruppen.

– Jag blev tipsad om gruppen och att den måste Facebook-anmälas, vilket jag också har gjort, säger Palacios Deidre till Nyheter24.

Enligt Deidre handlar hennes medlemskap om att hon vill kunna håll koll på vad gruppen skriver.

– Jag vill se till att de inte sprider information och på så sätt hänger ut någon, säger hon.

Förutom att vara politiskt aktiv i Feministiskt initiativ arbetar hon för den nystartade ideella föreningen HEM, föreningen för hemlösa EU-migranter. Föreningen hjälper hemlösa EU-migranter med att få mat, vård och boende. 

– Vårt jobb är att skydda dem. Senast i går hjälpte vi en tiggare till sjukhus.

Kände ingen oro

Deidre var inte orolig över att bli missuppfattad när hon valde att gå med i gruppen där alla medlemmar måste bli tillagda av en administratör för att kunna gå med.

– Eftersom jag är väldigt aktiv i immigrationsfrågor så var jag aldrig orolig.

Däremot berättar hon att hon är överraskad över att de andra medlemmarna i gruppen inte har reagerat då hon är öppen med sin politiska ståndpunkt i sin Facebook-profil. 

Samtidigt har hon medvetet valt att inte konfrontera medlemmarna i statusflödet. 

– De har så hemska tankar och tillvägagångssätt att jag inte vet om en konfrontation hjälper.

Men det är ju öppet för alla att se vad som skrivs i gruppen även om man inte är medlem?

– Ja, när du nämner det så kanske det vore bättre att lämna gruppen.

Om du ändå skulle konfrontera gruppen vad skulle du vilja säga till dem?

– Jag undrar var allt hat som de riktar mot andra kommer ifrån och att de verkligen borde ta itu med det.

Sedan intervjun gjordes med Palacios Deidre har hon valt att konfrontera gruppens medlemmar:


Inlägget har fått en del kommentarer. Här är ett urval:

Flera av de mest detaljerade och utpekande inläggen verkar sedan Facebookgruppen uppmärksammades ha tagits bort av administratören. 

Enligt polisen har inga brott anmälts som kan kopplas till gruppen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!