Omskakande berättelser florerar nu på Twitter under hashtagen #minvåldtäktsman.
Omskakande berättelser florerar nu på Twitter under hashtagen #minvåldtäktsman. - Foto: Bild montage

"Han skrattade åt mig när jag sade nej"

Nya hashtagen #minvåldtäktsman lyfter obehagliga men nödvändiga berättelser. Nyheter24 har talat med flera personer som valt att dela med sig av sina upplevelser.


– Jag blev för några år sedan grovt våldtagen av en som var populär i de kretsar vi befann oss i. Han skrattade åt mig när jag sade nej. 

Det är en av de berättelser som finns att läsa under Twitterhashtagen #minvåldtäkstman. Nu kommer historierna fram i ljuset. 

Så här skrev Aftonbladets journalist Angelica Karlsson om den trend som skapades för att flytta fokus till våldtäktsmännen och från offren. 

Många väljer att berätta för att ändra attityder och missuppfattningar kring våldtäkt. 

– För mig är det viktigt att lyfta att det just handlar om helt vanliga personer som begår dessa brott. Att det kan vara just ens vän, son, bror, arbetskamrat, klasskompis. Nån man gillar, berättar twitteranvändaren @tildor för Nyheter24

Och för att kvinnor ska veta att de inte finns något att skämmas för. 

– Myten om att våldtäktsmän är monster som lurar i buskarna måste krossas, det stämmer inte. Och tjejer som blivit utsatta måste sluta skämmas och tro att de får skylla sig själva, säger @LenaMyhre. 

Och för att de vägrar hålla tyst. 

– Hur kan liksom en blond svensk våldta en halvt svartmuskig invandrare? Är inte det tvärsom? frågade de sig i den lilla byn och han hotade mig i hemlighet att det skulle bli värre om jag inte höll käft, säger användaren @koltsovagreen.

Den populära killen i vänskapskretsen som skrattade när hon sa nej, lyckades inte tysta henne. 

Det är med dubbla känslor hon läser hashtagen. 

– Den väcker helt klart obehag. En vidrig eftersmak av en undansopad sanning. Men också behag, för att folk vägrar hålla tyst!

Martina Sundman startade hashtagen på Twitter för att visa den riktiga våldtäktsmannen är vem som helst.

– Om vi inte kan se det så förblir han ett monster och snälla killar kan inte vara våldtäktsmän. 

Att hashtagen tar sådan fart talar sitt tydliga språk menar Martina Sundman.  

– Det visar att behovet för en förändring är väldigt stor. Att offer är trötta på att fokus och ansvaret hela tiden läggs på dem. Nu handlar det om våldtäktsmännen. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!