Skulle någon ta en 500-lapp av en hemlös (?) – Här är svaret

Vad händer med en 500-lapp när en hemlös bestämmer sig för att ta en tupplur mitt på ljusa dagen? STHLM Panda bestämde sig för att ta reda på det.


STOCKHOLM. Nyheter24:s samarbete med STHLM Panda fortsätter. Förra veckan tog gänget reda på vad som händer om man dricker inne på Systembolaget – förvånansvärt lite visade det sig.

Den här veckan har de testat vad folk gör om de går förbi en sovande hemlös person som fått en 500-lapp – och resultatet är minst sagt överraskande.

"Vi blev alla ganska chockade"

– Jag förstod att något var på gång när en av männen cirkulerade mig. Frida stänger reflexmässigt av kameran mitt i händelsen och ropar på mig då jag inte säkert kan avgöra ifall dem bara gått runt mig eller om de tagit pengarna eftersom jag ligger med ryggen mot vägen, säger Konrad Ydhage från STHLM Panda, som spelade den hemlösa personen.

Han säger att han är förvånad och att det inte var något han hade räknat med.

– Jag tror vi alla blev ganska chockade när det faktiskt var ett gäng som tog pengarna. Nu i efterhand kan tycka att jag kanske var lite naiv i tanken att ingen skulle ta pengarna. Sen att situationen eskalerade som det gjorde, kunde vi nog aldrig vågat tänka oss. Som tur är gick allting bra och det kunde gått värre än att vi bara förlorade 500-lappen.

"Tråkigt att vi lever i ett sådant samhälle"

Det visar väl på de sociala klyftorna i samhället, menar han:

–  Jag tycker det är tråkigt att vi lever i ett sådant samhälle där man är så desperat att man måste dra kniv för en 500-lapp.

De killarna som tog sedeln ville att STHLM Panda-gänget skulle radera klippet eftersom stölden fanns dokumenterad, vilket de gjorde. Men de lyckades i efterhand återskapa informationen som fanns på minneskortet.

– Det var förvånansvärt många som inte sa till men jag tror att det hade sett annorlunda ut om det inte handlade om en hemlös och hans pengar tyvärr. De som gick fram och sa till gjorde verkligen rätt och jag är glad att det finns människor som dem, säger Frida Eriksson från STHLM Panda.

Se klippet här:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du kunna ta pengar från en hemlös?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.