Stockholm

De gaymar för allas lika rättigheter i spelvärlden

Gaymers visar stöd på nätet.
Gaymers visar stöd på nätet. Foto: Gaymers.nu

De gillar att spela datorspel men vill att alla ska vara välkomna.
– Gay används ofta som skällsord och det är inte okej, säger laget till Nyheter24.


Läs mer
Besök Facebookgruppen

"Förhoppningsvis finns det likasinnade som ville hoppa på tåget och hjälpa till med organisationen längre fram i tiden."

Klicka in på Gaymers.nu på Facebook för att läsa mer. 

Gaymers är en grupp datorspelare som gått ihop och visat sitt stöd för HBTQ–frågor. Den består av Kristoffer "Kunlla" Bäckström, Niklas "Perry" Jaako, Marcus "Kekke" Asplund och några till som väljer att vara anonyma.

– Vi är kompisar och bekanta från över hela landet, arbetande och studerande i åldrarna 18-26 som delar samma intressen och valde att tillsammans ta del i detta då vi tycker att alla ska få vara den dem är och ta sina egna beslut, säger företrädare för gruppen till Nyheter24

Näthatet är ofta grovt

Inspirationen kom från Hockeylaget Kiruna IF:s ställningstagande inom frågan.

– Vi insåg att det inte gjorts förut inom eSporten, vad vi sett.Näthaten är ofta grova och personerna bakom påhoppen behöver sällan stå till svars för detefteråt då man kan gömma sig bakom datorskärmen. 

Visa stöd på nätet

Gruppen som finns på Facebook har precis startat men tanken är att passivt visa vad de tycker, försöka synas och visa stöd. 

–  Gaymers.nu är för tillfället bara en stor klump med kompisar och bekanta som spelar massa olika spel tillsammansmen vi bollar lite med idén att starta lag inom olika spel i framtiden, i bland annat League of Legends, Counter-Strike Global Offensive och vad vi nu kommer på. 

Ska gå i Pride

Men engagemanget sträcker sig även away from keybord: Nästa år tänker de nämligen gå i Pride. Men det slutar inte där. 

– Vi kommer göra det vi kan, försöka synas och visa vårt stöd: gå Pride men även finnas på plats på Dreamhack och olika evenemang i framtiden. 

Personerna i laget är inte homosexuella men flera har syskon och bekanta som är det. 

Används som skällsord

– Ordet gay används ofta som skällsord av folk i alla åldrar när de spelar och det är inte okej. Man ser inte så mycket ställningstagande överhuvudtaget inom gamingvärlden, säger representanter för gruppen: 

– Målet för oss i Gaymers.nu är att visa vårt stöd och få allt och alla att känna sig välkomna och bekväma i spelvärlden oavsett läggning och samtidigt ha kul tillsammans och göra det vi älskar, spela! 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.