Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
68
reaktioner idag

Äntligen – tjejlag tävlar i Fragbite Masters

Äntligen! Ett lag bestående av enbart tjejer kommer att delta i succéturneringen Fragbite Masters.

Här är laget Bad Monkey Gaming

Snart går succén Fragbite Masters igång på nytt. I år är prissumman 450 000 kronor och potten är fördelad på två spel: Counter-Strike: Global Offensive och StarCraft II: Heart of the Swarm.

En nyhet för i år är att ett lag bestående av enbart tjejer kommer delta, något som är väldigt ovanligt. Laget heter "Bad monkey gaming" och består av fem tjejer. En av dem är Zainab "zAAz" Turkie som har spelat halva sitt liv. 

– Jag började spela när jag var elva år gammal. Då spelade jag olika internetspel, säger Zainab till Nyheter24 och fortsätter:

– Internetuppkopplingen var sjukt seg då, men det gick ändå!

"Jag kan slå alla killar"

Hon är en av få tjejer som tävlar och spelar på professionell nivå. Hon spelar Counter-Strike och är specieliserad på en bana – där hon kan klå alla.

– Jag kan slå alla killar på den, skrattar hon.

Trots att hon är stark profilerad är det alltså första gången hon deltar i en turnering med ett lag bestående av tjejer. Men reaktionerna på det har varit långt ifrån bara positiva. 

– Internet är internet, det kommer alltid finnas hat där. Och de spelen vi spelar ses som killspel, säger Zainab och fortsätter:

– Det är precis som i alla andra sporter. Tjejer ses som sämre.

Blandade reaktioner

Den här bilden bekräftas av Pontus Eskilsson, chef för Fragbite.

– Reaktionerna har varit blandade. Det var mycket väntat då vi rör om på spelplanen, det brukar skapa en del åsikter. Både positiva och negativa, säger Pontus och fortsätter:

– Vi lägger inte så mycket vikt i kommentarerna kring beslutet, vi tycker det är roligt att laget valde att ta mot inbjudan och delta i turneringen. 

Hur ovanligt är det med tjejlag?

– Det är en mansdominerad scen, vi ser dock detta som vilket lag som helst. Vi tror inte på att dela upp turneringarna efter kön helt enkelt.

– Bad Monkey Gaming har inte fått chansen att ställa upp i en turnering i den här storleken innan. Vi valde att bjuda in det här laget eftersom de vunnit de turneringar de spelat.

Vad gör ni för att främja tjejlag? 

– Vi ser som sagt detta som vilket lag som helst, det finns ingen anledning till att behandla lag med tjejer i annorlunda. De har samma förutsättningar som lag med endast killar. 

Mer:

Klart för ny säsong av succéturneringen Fragbite Masters