Öl är dyrare på krogen. Det finns en förklaring till det.
1 av 3
Öl är dyrare på krogen. Det finns en förklaring till det. - Foto: Christine Olsson/TT
Systembolaget.
2 av 3
Systembolaget. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Öl.
3 av 3
Öl. - Foto: Christine Olsson/TT

Jesper: "Därför kostar ölen mer på krogen" – läs hyllade förklaringen

Det är inte så svårt att förstå efter att ha läst det här.


"Femtioåtta spänn för en öl! Det är ju skandal! Jag kan ju köpa samma öl på Systembolaget för tolv kronor! Hur kan det vara så jävla dyrt?"

Så inleder Jesper Borgenstrand ett inlägg på sin Facebooksida "Hänt på restaurang". Bakgrunden handlar om att en butter gäst kritiserat priserna och jämfört med Systembolaget. Något som föga förvånande händer ganska ofta.

På "Hänt på restaurang" postar Jesper sina och andra restaurangares historier från vardagen på Sveriges många krogar.

Inte sällan innehåller historierna en raljant och humoristisk ton som verkar uppskattas av sidans drygt 15 000 följare. Och inlägget om bärspriserna är inget undantag. I skrivande stund är det närmare 3 500 personer som tryckt ned gilla-knappen, och ett antal hundra har delat inlägget med sina vänner.


Bildkälla: TT Bild

Men varför kostar bärsen så jäkla "mycket" då? Jo, det är precis vad Jesper förklarar i sin text.

"För det första behöver vi öl. Det är ganska enkelt ordnat, krogen får det till och med lite billigare än tolv spänn per enhet. För det andra behöver vi en bartender eller servitör. Det är jag det. Hejsan. Trots mitt vildvuxna skägg och avslappnade inställning till livet så är jag långt ifrån gratis. Bra personal kostar pengar.

Förutom min lön betalar även min arbetsgivare sociala avgifter såsom pension, sjukförsäkring, mänskliga rättigheter och annat trams. Det hade också varit bra med en lokal, gärna nånstans där det cirkulerar folk. Hyra eller köpa, det kostar ganska mycket vilket som. El och vatten hade också vart kanon. Köpa lite möbler kanske", skriver han inledningsvis i posten som kan läsas i sin helhet nedan.


Bildkälla: TT Bild

Inlägget om öl är ett av många som fått stor spridning från "Hänt på restaurang". I kommentarsfältet jublar människor och många skriver positiva tillrop. Att så många gillar innehållet tror Jesper beror på igenkänning.

– Jag tror att restaurang-storyns är lätta att uppskatta för att det är lätt att relatera till. Alla går på restaurang då och då, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Plus att beteendemönstret hos gäster känns igen även när du till exempel har stått bakom en kassa på Ica, jobbat som frisör eller på något sätt jobbat med direkt människokontakt.

Och att alkohol och fylla är inblandat stärker det hela.

– Det kan få folk att säga vrickade grejer som känns helt naturligt att spotta ut i en bar efter sju kalla, men som man kanske inte skulle hävt ur sig när man hoppar på tunnelbanan.

Läs hela Jespers inlägg här:


Öl
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!