Nä, antagligen inte va?
1 av 4
Nä, antagligen inte va? - Foto: TT
Men det kommer en ny knapp.
2 av 4
Men det kommer en ny knapp. - Foto: TT
Den här lär dock få vara kvar.
3 av 4
Den här lär dock få vara kvar. - Foto: TT/Ap
Den nya knappen lär vara för att kunna uttrycka empati.
4 av 4
Den nya knappen lär vara för att kunna uttrycka empati. - Foto: TT/Ap

Nej, ogilla-knappen på Facebook kommer inte att fungera som du tror

Mark Zuckerberg sa egentligen inte att den skulle komma.


I går kom nyheten om att Facebook ska lansera en ny funktion, ett komplement till gilla-knappen. Vilket fick typ hela internet att vråla: DET KOMMER EN OGILLA-KNAPP PÅ FACEBOOK!

Vilket ju hade varit lustigt – om det hade varit sant. Men det är det verkar det inte vara. För precis som bland annat TechCrunch och Marketing Land skriver – Mark Zuckerberg sa faktiskt rätt tydligt att det INTE kommer en ogilla-knapp. I alla fall inte på det sätt som många tänker sig.


Vad han faktiskt säger är att Facebook inte bara vill gå och bygga en ogilla-knapp, eftersom att han inte vill förvandla Facebook till ett community som bygger på upp- eller nedröstning. Detta för att folk enligt Zuckerberg inte vill ha möjligheten att ogilla andras poster. Användarna vill, enligt Zuckerberg, ha möjlighet att uttrycka empati.

Bild: TT

Vilket är vad man nu håller på att bygga. Men hur?

Well, förutsatt att du inte jobbar på Facebook är det antagligen typ omöjligt att veta, men TechCruch har några rätt välunderbyggda teorier. Man gissar bland annat lite kring namnet och tror att det på engelska kanske kan bli en "sorry-knapp".

I stället för att man kommer kunna ogilla alla möjliga grejer så verkar alltså Facebook sträva efter att få fram medkänslan hon användarna. Ett troligt scenario är att du kommer ha möjlighet att uttrycka empati om något som på riktigt är sorgligt har hänt din vän.

Vi tycker att det låter trevligare än en ogilla-knapp, men hade föredragit en kram-knapp. Alldeles oavsett så säger Zuckerberg att man snart är redo att testa den nya funktionen och då lär vi ju få veta.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!