Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Inget slagsmål mellan tiggare och flyktingar på Malmö central

- 19/09/2015, 12:15 -
Slagsmål
1 av 2

Det här stämmer inte alls.

Faksimil Vindöga

Upplopp i Grekland
2 av 2

Bilden kommer ifrån upplopp i Grekland.

Google

Det här är viktigt! Det har inte varit något slagsmål mellan tiggare och flyktingar.

Just nu sprids en bild med tillhörande ”nyhetsartikel", som sägs visa hur tiggare och flyktingar drabbar samman på Malmös centralstation.

Enligt artikeln ska 200 personer ha varit inblandade, och polis ska ha sagt att anledningen till bråket är att ”tiggarna känner sig bortglömda av svenskarna efter att flyktingkatastrofen tagit mer och mer utrymme i media”.

Problemet är bara att det är helt och hållet påhittat. En enkel bildgoogling (som inte ens tar en sekund) visar att bilden inte alls är tagen i Malmö.

I själva verket kommer bilden från upplopp i Grekland – för mer än fyra år sedan. Här har Daily Mail skrivit om det hela och använt sig av samma bild.

Dessutom är ”nyhetsartikeln” publicerad på sidan Vindögat, som är en satirsajt. Det vill säga att inget av det som står där är sant – allt är påhittat, i syfte att uppröra.

I artikeln får en "professor i samhällskunskap" uttala sig om det uppdiktade bråket. Professorns namn är fyndigt nog Kjell Critic.

– ”Alternativa” medier börjar bli stora och då tänkte jag försöka göra en parodi på dem, Avpixlat och Fria tider, har Vindögats grundare Jakob tidigare sagt i en intervju med Metro.

Här kan du läsa mer om vad du bör ha i åtanke innan du delar saker på sociala medier.

Är du noga med vad du delar på internet?