Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

8 tips för att inte få ditt lösenord hackat

- 23/11/2015, 12:22 -
Ett riktigt bra lösenord är a och o. Men får gärna innehålla båda å, ä och ö
1 av 2

Ett riktigt bra lösenord är a och o. Men får gärna innehålla båda å, ä och ö

Giphy

Det kan vara riktigt lätt för hackers att ta sig in på dina olika konton.
2 av 2

Det kan vara riktigt lätt för hackers att ta sig in på dina olika konton.

Giphy

Att inte använda sig av namn eller riktiga ord kan vara helt avgörande om någon försöker hacka sig in på något av dina konton. I en undersökning som gjorts av Sentor svarar en fjärdedel att de anväder samma lösenord på olika sajter – det är ingen bra idé. Så här ska du göra i stället:

1. Välj ett långt lösenord

En av de viktigaste komponenterna när man väljer ett lösenord är att se till att det är tillräckligt många tecken. Ett bra tips för att komma på så långa lösenord som möjligt är att använda dig av meningar – då kan det bli typ hur långt som helst!

Bildkälla

2. Använd olika sorters tecken

Blanda små och stora bokstäver, släng in lite siffror och andra specialtecken. Å ä och ö är riktiga toppenbokstäver att ha med.

Bildkälla

3. Undvik namn och ord från ordlistor

Namn och “riktiga ord” är smart att undvika. Det finns nämligen listor med ord och namn som används för att knäcka lösen.

Bildkälla

4. Undvik personliga referenser

Att använda typ din systers namn eller din adress i lösenordet är ingen bra idé – det är ganska lätt att gissa sig till.

Bildkälla

5. Se till att ha olika lösenord

Genom att ha olika lösenord på varje sida behöver du inte oroa dig för att någon ska kunna ta sig in på till exempel din Facebook bara för att hen kan ditt lösenord på Instagram. Tänk på att ha ett extra bra lösenord till mejlen!

Bildkälla

6. Använd ett ”password manager”-program

Det finns program som ger tips på långa och säkra lösenord, sparar dessa och hjälper dig att komma ihåg dem.

Bildkälla

7. Använd associationer för att komma ihåg lösenord

Du kan ha liknande lösenord på alla sajter, lägg till något extra på slutet bara. Det kan vara någonting som har lite vagt med sidan att göra – typ ordet “blå” på ditt FB-lösen efter som att sajten är blå.

Bildkälla

8. Använd tvåfaktorsautentisering

Tvåfaktorsautentisering innebär att det finns ett extra krav utöver ditt lösenord som visar på att du verkligen är du. Det kräver att du inte bara kan ditt lösenord utan du måste också bevisa att du är du genom något du äger. Oftast fungerar funktionen så att när du har skrivit in det korrekta lösenordet så skickas en verifikationskod till dig via sms eller så kan du använda en genererad kod i en app. Efter att ha fyllt i en korrekt kod tillåts du logga in på kontot.

Bildkälla

Har du fått ditt lösenord hackat någon gång?