Här sprayar Ivan över nazistisk propaganda

- 24/02/2016, 22:02

Ivan Midjich sprayar över nazisttaggarna varje gång han ser de. Men den här gången filmande han det och postade på Facebook – och det möttes av många positiva reaktioner.

Såg några nassetaggar på väg till jobbet i morse, som uppmanade mig att "försvara norden". Så det gjorde jag. Inga nazister på våra nordiska elcentraler.

Så skriver Ivan MidjichFacebook tillsammans med en video när han sprayar över nazistisk propaganda, inlägget har både gillats och delats.

– Jag tycker att de provocerar makt och våld i det offentliga rummet, det är därför jag tar bort de. De provocerar närvaro med de här taggarna. De behöver själva inte vara där för att andra ska få obehagskänslor, säger Ivan Midjich till Nyheter24.

Tar bort taggarna varje gång
Varje gång han ser en tagg så tar han bort den. Har han inte en sprayburk med sig så beger han sig hem och hämtar den. Handlar det om klistermärken så tar han fram hemnycklarna.

– Jag vill ge andra ideér också, att det inte är så svårt att ta bort nazisttaggar. De här taggarna som jag tar bort sitter inte dolda, utan de sitter på offentliga ställen där hundratals redan sett de. Jag ska inte behöva se taggen, då det redan ska ha varit någon som tagit bort den.

Han hoppas att andra ska se att om han kan ta bort propagandan, kan de också göra det. Eftersom personerna som har hand om skötseln av egendomarna som taggarna placeras på inte tar det på största allvar så tar han saken i egna händer.

– Med tiden har vi märkt att intresset att spendera pengar från budgeten på att ta bort klotter är låg och har försökt att kontakta kommun och fastighetsägare. Men har ofta fått svaret: ja, det ska vi fixa. Men efter en månad är taggarna fortfarande kvar, och 30 dagar med nazistisk provosering, är inte helt okej.

Positiva reaktioner
Inlägget på Facebook har fått uppmärksamhet och de mesta är positivt.

– Men sen har jag inga nazister till vänner på Facebook, så jag vet ju inte om de sitter och gnisslar tänderna på nordfront eller på exponerat. Men jag märker att många tycker att det är bra.