Svenska elever är sura.
Svenska elever är sura. - Foto: TT BILD / TWITTER

Svenska elever rasar – över att de "tjänar" för dåligt

Det är väl orimligt?


Nyligen uppmärksammade Lajkat att svenska elever klagat på en ytterst märklig sak. Nämligen att de "tjänar" för dåligt av att gå i skolan.

Med enkel matematik har många kommit fram till att studiebidraget innebär att eleverna "tjänar" runt 8 kronor i timmen. Vilket visserligen är en helt orimlig timlön – för någon som arbetar.

En enkel sökning på Twitter visar att många elever är upprörda:


Men det finns ju någon slags rim och reson även där:


CSN ger 1 050 kronor i månaden i så kallat studiebidrag, som egentligen är en förlängning av barnbidraget, för studerande på gymnasium, folkhögskola och komvux. Helt utan återbetalningsskyldighet. För vissa finns även ett extra tillägg på upp till 855 kronor om familjens ekonomi är dålig.

Det finns också möjlighet till inackorderingstillägg om man skulle plugga på annan ort än där man bor. Alla dessa summor är bidrag. Alltså pengar som man får genom att studera. Skolkar man så förlorar man pengarna.

Sverige har det lyxigt i jämförelse med många länder. Visst kan man få stipendium för gymnasiestudier, men det finns platser där folk är chockade över att det ens skulle finnas tal om pengar som man FÅR av staten.

För att inte tala om alla länder där det inte ens är givet att få studera. Så var tacksamma. Stay in school. Det kommer i sin tur leda till kosing.

Bildkälla

/
CSN
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Får gymnasieelever för lite i bidrag?
Tack för din röst!