Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Den här drogen är 10 000 gånger starkare än morfin – sprids via nätet

- 05/05/2016, 21:18
Det är i dagsläget oklart vilka effekter W-18 kan ha på människor.
1 av 2

Det är i dagsläget oklart vilka effekter W-18 kan ha på människor.

TT NYHETSBYRÅN

W-18 är starkare än heroin.
2 av 2

W-18 är starkare än heroin.

TT NYHETSBYRÅN

Det är i dagsläget oklart hur farlig drogen är för människor.

Den syntetiska opiaten W-18 är en psykoaktiv substans och opioid som påminner om heroin, men den är mycket mer potent, skriver The Independent.

Drogen påminner mycket om den smärtstillande opioiden Fentanyl men W-18 är ungefär hundra gånger starkare. W-18 framställdes först som en smärtlindrande medicin av forskare vid universitetet i Alberta, USA, 1981. Drogen ansågs dock vara alldeles för stark och togs därför aldrig i bruk.

Nu misstänks den tillverkas i Kinesiska laboratorier och sedan säljs den via Internet. I Sverige är W-18, sedan den 26 januari i år, förbjuden men i både Kanada och USA är den laglig och där sprids nu drogen.

Vilka effekter drogen kan ha på människor är i dagsläget okänt då drogen enbart testats på möss. Det är också okänt hur beroendeframkallande den är och vilka sidoeffekter den kan tänkas orsaka, skriver The Independent.