Nu släpper Google en emojiserie med kvinnor som utför olika yrken.
1 av 3
Nu släpper Google en emojiserie med kvinnor som utför olika yrken. - Foto: TT
Något som verkligen var på tiden.
2 av 3
Något som verkligen var på tiden. - Foto: TT
Nu väntar vi bara på att Apple ska göra samma uppdatering på sina emojis.
3 av 3
Nu väntar vi bara på att Apple ska göra samma uppdatering på sina emojis. - Foto: TT

Google visar emoji-branschen att kvinnor också kan jobba

Google publicerar en serie med emojis med kvinnor i yrkesuniformer, något som verkligen var på tiden.


Har du tittat noga på emojisarna i yrkeskategorin någon gång? Då kanske du också sett att det i yrkeskategorin bara finns män. Det finns en polis, en vakt och en detektiv.

På kvinnosidan finns däremot bara en prinsessa, en brud och två kvinnor som dansar i något tveksamma dräkter med kaninöron.

Detta har fått flera personer världen över att reagera, och många ställer frågan: tror inte formgivarna bakom emojis att kvinnor jobbar?

En som drivit frågan extra hårt är den amerikanska engelskaläraren Amy Butcher som skrivit en uppmärksammad artikel i The New York Times på ämnet. Hon skriver där om den skeva världsbilden som emojisarna porträtterar.

”Vi får höra att vi är den nya generationen amerikanska kvinnor. Vi är inte längre en minoritet, i själva verket är det vi som är de främsta familjeförsörjarna i de amerikanska hemmen. Och ändå är det bästa vi får en flamenco-dansare”, skriver hon.

Men nu blir alltså Google först ut med att ändra på de ojämställda emojisarna och lanserar en serie emojisar med kvinnor som har olika yrken.

Google skriver att meningen med emojisarna är att stärka unga kvinnor som är den mest frekventa gruppen som använder sig av emojis. Och de vill också avspegla den avgörande rollen kvinnor spelar i världen.

I listan finns bland annat en läkare, svetsare, lärare och kemist, skriver BBC.

TT

Ett land som däremot går helt emot jämställdhetsutvecklingen är Ryssland som tänker förbjuda emojis istället, och du kan säkert gissa vilka.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du de nya emojisarna är bra?
Tack för din röst!