Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Isa, 19, lånade ut pengar till en främling – det skulle förändra hennes liv

- 14/06/2016, 17:53
Isa hörde en röst bakom sig som nästan viskade "... ursäkta, skulle du kunna hjälpa mig?".
1 av 4

Isa hörde en röst bakom sig som nästan viskade "... ursäkta, skulle du kunna hjälpa mig?".

Facbook/TT

Isa Falk tvekade inte när kvinnan bad om pengar till en tågbiljett.
2 av 4

Isa Falk tvekade inte när kvinnan bad om pengar till en tågbiljett.

Facebook

Hon ville kunna ta sig till en närstående i en annan stad.
3 av 4

Hon ville kunna ta sig till en närstående i en annan stad.

Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN

Anledningen var att hennes pojkvän hade misshandlat henne under en lång tid. Bilden har inget med händelsen att göra.
4 av 4

Anledningen var att hennes pojkvän hade misshandlat henne under en lång tid. Bilden har inget med händelsen att göra.

TT NYHETSBYRÅN

Isa orkade ta sig tid att lyssna på den förkrossade kvinnan som just flytt från sin pojkvän, som misshandlat henne under lång tid.

I fredags var Isa Falk, 19, på väg hem från ett möte i centrala Göteborg. När Isa väntade på sitt pendeltåg vid centralen hörde hon plötsligt någon som sa "ursäkta, skulle du kunna hjälpa mig?", berättar hon för Nyheter24.

Bakom Isa stod en ung tjej i hennes egen ålder, mellan 20 och 25. Isa berättar att tjejen såg helt förkrossad ut och hade gråtit. Hon frågade om Isa kunde hjälpa henne att betala en tågbiljett till en annan stad för att kunna ta sig till en närstående.

Tjejen hade redan samlat ihop lite pengar, men behövde lite till. Isa, som inte hade något planerat för fredagen, svarde att hon gärna hjälpte henne med pengar till tågbiljetten.

– Vi tog följe till stället där hon skulle köpa sin biljett. Då började hon berätta sin historia. Hon hade precis flytt från sin pojkvän, som misshandlat henne. Hon hade bara stuckit på morgonen. Hennes telefon hade laddat ur och hon var för rädd för att gå hem, eftersom hon trodde han skulle döda henne, berättar Isa för Nyheter24.

Isa frågade om tjejen behövde en kram, sedan satte de sig på en bänk och pratade i en timme. Tjejen öppnade upp mer och mer och bröt ihop i tårar flera gånger under tiden de satt där. Misshandeln hade pågått länge, och relationen såg fortfarande perfekt ut, på utsidan.

– Jag lyssnade på henne, sedan frågade jag vad hon själv skulle sagt till en närstående som berättade samma sak fast för henne. Då sade hon att hon skulle finnas där för den personen och helt enkelt sa allt det hon själv behövde höra. Sedan berättade jag om en närstående till mig som blivit psykiskt misshandlad för att hon skulle känna igen sig, säger Isa.

Innan de skildes åt sa Isa till tjejen att hon var hennes förebild eftersom hon var så stark som vågat fly, hon gav också tjejen sitt nummer och uppmanade henne att höra av sig och berätta hur det gick för henne.

På vägen hem på pendeltåget kände sig Isa så berörd av mötet med den andra tjejen vilket ledde till ett väldigt känslosamt Facebook-inlägg.

Inlägget har i dagsläget gillats av nästan 600 personer och många hyllar Isas insats. Själv vill hon tona ner sin egen betydelse för historien.

– Jag vill inte att budskapet som står i texten ska överskuggas av att folk tror att jag vill visa upp hur "duktig" jag är. Men jag vill att faktiskt att folk ska ta till sig det som står om att vi måste våga se varandra öppet och utan fördomar, avslutar Isa som i framtiden drömmer om att arbeta med människors självkänsla och sprida inspiration och styrka.

Och det tycker i alla fall vi att hon gjort. Läs hela Isas inlägg här nedan.


En annan person som ställt sig upp igen och kämpat på trots motgångar är den här tjejen som inspirerar genom att vara världens bästa surfare, trots att hon bara har en arm.

Hade du hjälpt tjejen med pengar?