Torsdag 28 Okt
Stockholm

Martin fångade tjejen som försökte ta sitt liv – hans starka inlägg har berört tusentals

Martin räddade tjejen efter att hon hoppat över stängslet på Västerbron. Bilden på Västerbron är från ett tidigare tillfälle.
1 av 7
Martin räddade tjejen efter att hon hoppat över stängslet på Västerbron. Bilden på Västerbron är från ett tidigare tillfälle. Foto: Privat/TT
Martin vill inte bli sedd som en hjälte då han bara gjorde det som han anser att alla andra borde göra.
2 av 7
Martin vill inte bli sedd som en hjälte då han bara gjorde det som han anser att alla andra borde göra. Foto: Privat
Martin har egen erfarenhet av psykisk ohälsa och självmord då hans egen bror tog sitt liv för 23 år sedan.
3 av 7
Martin har egen erfarenhet av psykisk ohälsa och självmord då hans egen bror tog sitt liv för 23 år sedan. Foto: Privat
Skyddsstängslet på Västerbron. Bilden är från ett annat tillfälle.
4 av 7
Skyddsstängslet på Västerbron. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Martins Facebook-inlägg i sin helhet. 1.
5 av 7
Martins Facebook-inlägg i sin helhet. 1. Foto: Facebook
2.
6 av 7
2. Foto:
3.
7 av 7
3. Foto: Facebook

Martin såg hur tjejen klättrade över brostängslet och hoppade. Hade han hunnit fram en sekund senare hade hade hon störtat mot en säker död.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Martin var på väg för att träffa en vän och valde att cykla över Västerbron i Stockholm. Plötsligt ser han en tjej i 16-20-års åldern hundra meter framför honom. Han ser också hur hon börjar klättra över broräcket.

– Min första tanke var, "Ska hon ta en bild över Stockholm?", men när hon fortsatte med ena foten över kanten och sedan den andra fick jag bara en enda tanke i huvudet: "Hon tänker begå självmord. Detta får inte hända", berättar Martin för Nyheter24.

Han ökade takten på sin cykeln för att hinna fram till tjejen, men när han väl är i jämnhöjd med henne hinner han bara fråga "Vad gör du?" innan hon svarar "Jag ska hoppa", släppte taget om räcket och tar sats. Martin kastar sig av cykeln och lyckas precis få sina armar runt flickans midja genom brostaketet.

Hade han kommit fram en sekund senare hade hon fallit 26 meter, rakt ner i vattnet – mot en säker död.

Höll henne genom staketet

– Det kändes panikartat för mig, jag är relativt stark men vetskapen om att det endast var mina styrka som höll henne kvar var en hemsk tanke. Vad händer om jag inte orkar? Vad händer om jag slinter?

Medan tjejen hängde i luften med Martins armar runt sig började han försöka prata med henne. Han berättade det första som han kom att tänka på – om sin egen bror som tagit sitt liv för 23 år sedan. Han frågade också om tjejen skulle kunna tänka sig att klättra tillbaka över staketet.

– Men hon bara grät och sa "jag vill dö" om och om igen, allt jag kunde svara var "du kommer inte dö i dag".

Under tiden hade två cyklister stannat bakom Martin, men ingen av dem agerade för att hjälpa honom förrän han faktiskt vände sig till dem och sa "Ring polisen, tack".

Efter fyra minuter var polis på plats och efter ytterligare några minuter till hade de fått en lyftkran på plats. Under dem fanns även poliser med dykarutrustning som gjorde sig redo uti fall att Martin skulle tappa taget. Innan Martin lämnade över allt till polisen lämnade han sitt namn och nummer ifall att tjejen skulle vilja ha det.

Har mått dåligt sedan händelsen

Efter den omtumlande händelsen kände Martin att han ville dela med sig av upplevelsen och valde att skriva ett inlägg på Facebook. I dag har det starka och känslofyllda inlägget delats över 6000 gånger.

– Anledningen till att jag skrev inlägget var att jag ville få ut något positivt ur den tragiska händelsen. Att prata om mental ohälsa är aldrig fel, tvärtom borde vi göra det oftare då så många lider av det, säger Martin.

Det han inte visste då var att inlägget faktiskt skulle leda till något positivt. Inlägget fick nämligen så stor spridning att det nådde flickans pappa.

– Dagen efter fick jag ett röstmeddelande där en man sa: "Är det du som räddat min dotter?". Jag ringde upp och vi hade ett tårdrypande samtal. Det kändes overkligt att få höra hans glädje över att dottern inte var död. Jag bad honom berätta för dottern att jag känt hennes själ när jag höll henne, och att den var fantastiskt vacker.

Inom en inte allt för lång framtid vill Martin gärna kontakta flickan från bron. Men bara om hon själv vill det och det inte kommer förvärra hennes tillstånd.

Efter händelsen har Martin mått dåligt. Han berättar att han kände hennes sorg och förtvivlan där på bron, samt att det varit svårt att släppa det och bara leva vidare som vanligt.

– Man förstod hur skört livet är, konstaterar han.

Har egen erfarenhet av självmord

Eftersom Martin har egen erfarenhet av en närstående som tagit sitt liv blev det en än närmare upplevelse. Martins egen bror kämpade mot depression och panikångest, men tyvärr räckte inte hjälpen han fick och han tog sitt liv när Martin var 17 år.

– Det har påverkat mig, min familj och hans bekanta otroligt mycket. Öppna sår som aldrig läker. Det är alltid tragiskt när folk dör men ett självmord känns för mig ännu värre. För tankar om att det inte hade behövt hända far runt i huvudet. Men hans död har också gjort att jag vill förbättra samhället så att det inte händer igen, säger Martin.

Martin anser att människor måste bli bättre på att se varandra för att minska antalet som lider av psykisk ohälsa i samhället. Han menar att mobbning och att känna sig utanför och aldrig inkluderas är några av de stora anledningarna till att människor mår dåligt.

– Många med mental ohälsa skulle kunna räddas genom att vi alla bara gör något så enkelt som att vara snälla mot varandra. Att inte göra skillnad på hudfärg, kön, ålder eller sexuell läggning.

Läs Martins starka inlägg i sin helhet här under.Känner du att du vill söka hjälp för psykisk ohälsa eller självmordstankar så har Mind Självmordslinjen en öppen chatt och telefon dygnet runt – telefon 90101. Nationella Hjälplinjen finns också att ringa alla dagar klockan 13-21 på telefon 020-22 00 60.

Nyheter24 har också skrivit om Philip, 22, som fick en lapp från en främling på spårvagnen som sett det han hade på armarna.

Har du lidit av psykisk ohälsa?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela