Onsdag 18 Maj
Stockholm

Nej – den här videon visar inte asylsökande som kastar en hund

1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Som så många gånger förr saknas källkritiken ofta på nätet. Här är sanningen bakom de främlingfientligas senaste virala videoklipp.

Kommentera (195)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Just nu sprids ett filmklipp som löpeld i sociala medier. Det delas främst okritiskt i olika främlingsfientliga Facebookgrupper.

Filmen föreställer ett gäng unga män som iskallt bevittnar när en kille i gänget kastar en stackars oanande blind hund över en hög mur.

Klippet är oerhört brutalt och skapar med all rätt vansinnigt upprörda reaktioner. Videon delas med budskapet att det är asylsökande som står bakom den ondskefulla gärningen. På en av de största sidorna videon delats på har den setts över 72 000 gånger.

Bildkälla: Facebook

Bildkälla: Facebook

Bildkälla: Facebook

De rasistiska och främlingsfientliga kommentarerna haglar i rasande takt i affekt, utan närmare eftertanke.

Bildkälla: Facebook

Bildkälla: Facebook

Problemet är bara att videon har cirkulerat långt tidigare på nätet. Den 18-åriga mannen i klippet är identifierad sedan länge och hemmahörande i Tel Aviv, Israel, där brottet också begicks.

Han greps senare av polisen och mannen har gått ut med en offentlig ursäkt. Förklaringen till den grymma handlingen var enligt honom att han var onykter vid tillfället, enligt Mirror UK som skrev om den uppmärksammade händelsen för över ett år sedan.

Varje dag lär en sig något nytt – som exempelvis att det är oerhört viktigt att vara källkritisk på nätet.

Det här är som sagt knappast första gången källkritik har saknats i samband med tveksamma politiska agendor, vilket Nyheter24 tidigare har skrivit om i fallet med den påstått misshandlade Trumpsupportern.

Borde källkritik ingå i skolans läroplan?
Tack för din röst!
Kommentera (195)
Kopiera länk
Dela