Internet har förändrat mycket sedan det lanserades för 25 år sedan.
Internet har förändrat mycket sedan det lanserades för 25 år sedan. - Foto: Pixabay

6 saker som skulle sett helt annorlunda ut i dag – om Internet aldrig hänt

För 25 år sedan lanserade Sir Tim Berners-Lee sin skapelse World Wide Web, som vi i dag känner som Internet. Och sedan dess har världen inte varit sig lik.


I dag för 25 år sedan, den 23 augusti 1991, lanserades Sir Tim Berners-Lee sin lilla uppfinning World Wide Web, något som verkligen är värt att fira.

Internet har på 25 år gått från att ha trög uppkoppling genom telefonjacket – till att nästan varenda människa har tillgång till det direkt i sin hand, via smartphones.

Människor spenderar i dag stora delar av sina dagar (och liv) ute på nätet. Något som väcker frågan: hur hade våra liv egentligen sett ut om Internet aldrig lanserats? Eller om det blev en flopp som vissa trodde där när det begav sig på 90-talet?

Här är sex saker som skulle sett helt annorlunda ut.

1. Plugga

I dag kommer nog den största delen av vår information från nätet, i alla fall när det kommer till fakta. Känner du någon, som inte är din mormor, som äger ett uppslagsverk liksom? Tänk dig att behöva slå upp saker i dammiga böcker, som dessutom kunde vara hur gamla och utdaterade som helst? Nej, tacka vet vi Wikipedia.

Bildkälla

2. Dejting

En värld utan Tinder? Vad är det för värld? Tänk att behöva GÅ UT och aktivt leta efter en partner i den enorma massan av människor som finns där ute. Så otroligt opraktiskt när man kan få en aldrig sinande ström av potentiella romanser i rätt åldersgrupp, från rätt geografiskt område och dessutom med kompletterande bild och en beskrivning. Och bäst av allt – man behöver inte såra någon om man inte tyckte de var speciellt intressant, för de kommer aldrig få reda på att du ens kollade in dem.

TinderBildkälla

3. Hitta till platser

Papperskartor? Bläddra i en gigantisk atlas varje gång man skulle gå till ett nytt ställe? Eller försöka prata med sin kompis, som kanske varit där tidigare, för att få ett hum om vart man borde gå? Nu behöver man inte ens bry sig om att titta på kartan eftersom internet vet var du är, hela tiden, och kan berätta för dig vart du ska.

Bildkälla

4. Porr

Vem hade vågat gå och köpa en porrtidning från den lite läbbiga snubben i den lokala kiosken? Eller än värre gå till butiken där en snygg sommarjobbare skulle kunna fnissa ihjäl sig åt ens köp? Man skulle dessutom behöva gömma dem och hoppas att ingen viktig någonsin hittade dem, i stället för att bara radera sin historik eller surfa inkognito.

Bildkälla

5. Sociala medier

Hur skulle du kunna hålla koll på vad din lågstadiefrökens lillasysters kusins hunds uppfödare åt till frukost om du inte hade Facebook, Instagram eller Snapchat? Hur skulle du kunna berätta för alla dina 2000 vänner att du nu blivit officiell ihop med den där personen (från Tinder) som du dejtat i några veckor? Det finns så mycket VIKTIG information vi skulle gå miste om utan sociala medier.

Bildkälla

6. Lyssna på musik

Samlas tillsammans runt en skrapig skivspelar och lyssna på en nyinköpt CD, det var tider. Eller så fick man ta med sig sin "coola" freestyle ut på promenad, förutom att den hackade hela tiden så fort man rörde sig. Vem hade överlevt utan gratis musik i dag ens? Hur konsumerade människor musik innan Spotify? Så många frågor...

Bildkälla

Så, tack Sir Tim Berners-Lee för att du gav oss Internet. Vi kommer antagligen vara dig evigt tacksamma.

Mvh, alla människor på jorden.

Bildkälla

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Lunarstorm fyller 20 år, vilket ska firas med en kryssning i oktober, och alla är inbjudna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du överlevt utan Internet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.