Fredag 24 Sep
Stockholm

Här är Gerdas fantastiska tips till män: "Nu kan du inte tafsa på någon"

Gerda Bylund ger debatten om vad kvinnor får och inte får ha på sig en känga.
1 av 4
Gerda Bylund ger debatten om vad kvinnor får och inte får ha på sig en känga. Foto: GerdaBylund.blogspot.se/Faksimil Facebook
Gerda Bylund är stå upp-komiker från Gävle.
2 av 4
Gerda Bylund är stå upp-komiker från Gävle. Foto: Pernilla Wahlman
Hon har sett debatten om burkiniförbudet i Frankrike och reagerade genom att ge alla män ett litet klädtips istället.
3 av 4
Hon har sett debatten om burkiniförbudet i Frankrike och reagerade genom att ge alla män ett litet klädtips istället. Foto: Facebook
Gerda ville vända på steken och göra humor av debatten istället.
4 av 4
Gerda ville vända på steken och göra humor av debatten istället. Foto: Pernilla Wahlman

Gerda Bylund fick nog av att bli tillsagd av män hur kvinnor borde klä sig, så hon spelade in en video om hur män borde klä sig i stället.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De senaste dagarna har debatten om kvinnors klädsel gått varm efter att en kvinna blev ombedd av fyra manliga poliser att klä av sig sin burkini, framför alla badgäster.

Någon som gått och grunnat lite på det här med att män ofta har väldigt mycket tankar och åsikter om hur kvinnor klär sig är komikern Gerda Bylund, 55, från Gävle.

– Jag såg nyheten om poliserna som tvingade av kvinnan sin burkini. Jag tyckte det var hemskt att tvinga av henne den så. Sedan tänkte jag att det är så sjukt att det nästan alltid är kvinnor som ska förhålla sig till alla dessa åsikter om hur vi ska se ut och klä oss, säger Gerda till Nyheter24.

Bildkälla: Facebook

Gerda, som både är stå upp-komiker och dessutom driver komikerklubben Gasta i Gävle, fick då idén om att försöka vända på steken och samtidigt få folk att skratta.

– Jag skämtade med min man om att det nästan hade varit enklare om alla män bara gått runt och blundat.

Då kom Gerda på idén att om de män som känner att de stör sig på kvinnors klädsel kunde ta till sig lite egna klädråd kanske världen skulle bli en lugnare plats.

Den klädsel hon rekommenderade till dessa män var en mössa. Som de sedan drog ner över ögonen. Så de inte kan se och då inte heller se kommentera kvinnors utseende.

När hon gjort videon offentlig och delat den på sin komikersida på Facebook gick allt fort. Videon har på bara ett dygn kommit upp i 1,2 miljoner visningar och delats nästan 7000 gånger.

Bildkälla: Facebook

Gerda själv är smått chockad över all uppmärksamhet. Och med uppmärksamheten kom också de mindre positiva personerna.

– Syftet med videon var att folk skulle skratta, men nu har de börjat trilla in lite otrevliga kommentarer. Kommentarer från dem som inte riktigt förstått vad det handlar om. Jag menar, jag är 55 år gammal, jag vet att inte "alla män" kommentarer kvinnors klädsel.

Men trots de arga kommentarerna ser Gerda det som att videon uppenbart berör ett ämne som är viktigt för kvinnor. Speciellt med tanke på tiden vi lever i då många kvinnor är ständigt rädda. Rädda för att gå hem från krogen eller rädda för att ha klätt sig på ett sätt som "uppmuntrar" tafsande.

– Jag är så arg över att det här strukturerna hindrar mig från att göra det jag vill. Jag kanske vill gå en promenad klockan elva på kvällen, men jag drar mig för det som det är i dag. Det är så konstigt att vi inte får vara fredade på grund av vårt kön, säger Gerda.

Något Gerda inte är ensam om att tycka om man läser kommentarerna till videon. Videon har fått över 900 kommentarer och det är många som tycker att Gerdas kommentar till debatten är mitt i prick.

"Hurra för dig Gerda! Du har verkligen kommit på en bra grej med din mössa! Någonstans måste man ju börja!" skriver en person. "Du kanske kan lägga till ett tips på att de kan limma fast den med superlim på huvudet också!" skriver en annan.

Du kan se Gerdas video i spelaren här ovan.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Gudrun Schyman vill köpa en burkini.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Borde alla få klä sig som de själva vill?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela