Hennes selfie gjorde folk galna – visade sig vara hemlig konspiration

Sveriges största grupp i sociala medier för Pokémon Go-spelare drabbades av sexism och trakasserier. Då iscensatte vännerna en episk kupp.


Vännerna Stanislav och Cosma-Shanti från Stockholm har varit med i spelcommunityn länge och älskar det omåttligt populära spelet Pokémon Go.

Hon och Stanislav är två av flera ansvariga administratörer för Facebookgruppen Pokémon GO Sverige, som i skrivande stund har nästan 30 000 medlemmar, bestående av engagerade och passionerade Pokémontränare.


– Men spelcommunityn är inte den mest städade, det förekommer en hel del sexism och kränkningar. Vi är många som kämpar för att det ska vara ett tryggt utrymme, men det finns tyvärr många som blir trakasserade, säger Cosma-Shanti till Nyheter24.

Sedan starten i somras har administratörerna i genomsnitt sparkat ut 10-16 personer om dagen ur gruppen för olämpligt beteende i form av sexistiska och rasistiska kommentarer, vilket gruppen egentligen har nolltolerans för. Mörkertalet gällande obehagliga privata meddelanden är stort.

Därför bestämde sig de ansvariga för gruppen att göra något mer drastiskt för att få bukt på problemet. Det var då Cosma-Shanti kom på den briljanta idén att låta de värsta trollen gå rakt in i en fälla och på så sätt självsanera gruppen.

Det hon gjorde var att lägga upp en selfie på sig själv i gruppen. Kanske något mer utmanande än vad hon vanligtvis själv skulle ha lagt upp, men egentligen var det inga konstigheter med bilden. Till den skrev hon en kommentar relaterad till spelet. Det dröjde inte länge förrän kommentarsfältet spårade ur.

– Jag är så van vid det här, jag har runt 50 000 följare på sociala medier så jag kan ta det. Jag bryr mig inte om folks hat längre, säger Cosma-Shanti.

Kuppen var noggrant planerad av administratörerna, som valde att publicera inlägget under en helg. Tidsplanen var satt till två dygn innan projektet sedan skulle avslöjas officiellt.


– Det var så jobbigt att behöva se på medan det pågick. Vi moderatorer hade hela tiden full koll för att se om vi skulle behöva avstyra det eller ingripa mer. Vi ville inte censurera åsikter eller ta bort allt, utan vi lät konstruktiva diskussioner om sexism vara kvar för att ge folk en tankeställare, säger Stanislav.


Efter två dagars totalt kaos i kommentarsfältet la Stanislav upp ett inlägg med en liknande bild som Cosma-Shantis, där han avslöjade att det hela hade varit ett test. Med hjälp av Cosma-Shantis inlägg kunde de lura fram de värsta trollen ur mörkret för att sedan ta bort dem ur gruppen eller ge dem en ordentlig varning.


– Jävlar vilken positiv respons vi fick, mycket mer än vi hade vågat hoppas på! Det här skapar ju en långvarig effekt också, vilket var vår förhoppning från första början. Cosma-Shantis bild i sig var det ju inget fel på alls, utan det var kommentarerna och responsen som inte var okej. Vi har inga hårda regler direkt, men har nolltolerans mot den här typen av beteende, säger Stanislav.


Ett fåtal medlemmar i gruppen reagerade negativt på tilltaget.

Men de allra flesta har uttryckt tacksamhet och beundran efter administratörernas ovanliga men effektiva tillvägagångssätt för att få bort de personer från gruppen som skapade obehag för andra medlemmar.



Gruppen har uppenbarligen en stor och viktig funktion i många spelares tillvaro och det finns en hel del barn i gruppen som inte ska behöva utsättas för den här typen av påhopp.


– Vi har följt spelet ända från början, sedan dagen det släpptes i Australien. Första dagen träffade man kanske på typ en person som spelade och då blev man helt amazed. Tre veckor senare såg vi spelare överallt, säger Stanislav glatt.


– Jag har fått flera nya vänner och connectat med många andra nördar som jag inte har träffat tidigare. Vi arrangerade även ett Pokémonevent i Kungsträdgården i Stockholm i somras som blev väldigt lyckat, runt 2 000 personer dök upp, säger Cosma-Shanti till Nyheter24.


Nu är Facebookgruppen betydligt tryggare för det stora antalet medlemmar som faktiskt är kvar och inte har några problem att hålla sig ifrån att skapa obehag för andra. Ett ovanligt vågat men lyckat projekt helt enkelt, som kanske fler grupper borde ta efter.

Här hittar du Facebookgruppen Pokémon Go Sverige. Och här hittar du Cosma-Shanti och Stanislavs egen YouTubekanal med de senaste nyheterna och tipsen till andra Pokémon Go-spelare.

Missa inte den rörande berättelsen om nioåriga Calle som fick fantastisk fin tröst och stöd från främlingar i Facebookgruppen efter att han hade blivit utsatt för mobbing av andra spelare.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Spelar du fortfarande Pokémon Go?
Tack för din röst!